Angelo Vermeulen
Foto: René Janse

De Wase bioloog-kunstenaar Angelo Vermeulen is door de Cornell University of Hawaii geselecteerd om als enige Europeaan deel te nemen aan een gesimuleerde Marsexpeditie. De simulatie zal begin 2013 van start gaan en zal plaatsvinden op een verlaten lavaveld op Hawaï. Tijdens deze vier maanden durende simulatie zal Angelo Vermeulen samen met vijf andere geselecteerden leven in een nep-Marsbasis.

Daar zal men vooral in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek zal verrichten naar ruimtevoedsel. Zo wil men ondermeer onderzoeken of de smaakzin van de mens verandert door langdurig te leven op ruimtevoedsel. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de zes 'Marsreizigers' gaan koken in hun nep-Marsbasis. Door zelf of in groep eten te bereiden, raakt men het huidige ruimtevoedsel minder snel beu en ontstaat er een betere groepsgeest. Dit zal de eerste maal zijn de 'kookcultuur' geïntroduceerd wordt in de bemande ruimtevaart. De vijf andere deelnemers aan deze gesimuleerde Marsmissie zijn de Amerikanen Oleg Abramov, Simon Engler, Kate Greene, Sian Proctor en Yajaira Sierra-Sastre. De Belg Angelo Vermeulen werd samen met zijn vijf collega's geselecteerd uit 700 kandidaten. Vermeulen is naast kunstenaar en bioloog ook gefascineerd door ruimte-onderzoek. Hij maakt deel uit van ESA’s Arts & Science Topical Team en werkt ook mee aan ESA's Micro-Ecological Life Support System Alternative (MELISSA) project. Angelo Vermeulen zal niet enkel fungeren als teamlid maar zal ook meehelpen in het ontwerp van de Marshabitat.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens