Frank De Winne
Foto: Andreas Schepers

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2002 en 2009 verbleef aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, staat binnenkort aan het hoofd van het European Astronaut Centre (EAC). Het EAC is één van de grote centra van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en bevindt zich in Keulen, Duitsland. Sinds 1990 is het EAC verantwoordelijk voor de selectie, opleiding, medische begeleiding en training van zowel Europese ruimtevaarders die naar het ISS vliegen.

Ook niet-Europese ruimtevaarders zoalsAmerikaanse astronauten of Russische kosmonauten krijgen in het EAC een opleiding. Frank De Winne kreeg er naar aanleiding van zijn twee ruimtevluchten eveneens zijn opleiding en training. Als hoofd van het EAC zal Frank De Winne de leiding hebben over een honderdtal personeelsleden die vooral instaan voor de opleiding, begeleiding en training van de zes nieuwe ESA-ruimtevaarders. Frank De Winne liet tijdens een interview op Radio 1 ook weten dat het niet meer de bedoeling is dat hij zelf nog de ruimte zal ingaan. Nu ESA beschikt over zes nieuwe, jonge ruimtevaarders gaat de voorkeur uit naar hen. Het zal ondermeer de taak zijn van Frank De Winne om de zes nieuwe ESA-ruimtevaarders klaar te stomen voor bemande ruimtevluchten naar de Maan en later ook naar Mars. Van de nieuwe lichting ESA-ruimtevaarders gaan de Italianen Luca Parmitano en Samantha Cristoforetti in 2013 en 2014 beiden voor zes maanden naar het ISS. Frank De Winne verbleef tijdens zijn loopbaan als ruimtevaarder 198 dagen in de ruimte en was de eerste Europeaan die gezagvoerder werd van het ISS.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens