Zou het niet leuk zijn om vanuit je luie zetel of vanachter je bureau wetenschappelijke instrumenten of camera’s te bedienen aan boord van een satelliet? Als het van het bedrijf NanoSatisfi afhangt zal dit weldra voor iedereen mogelijk zijn. NanoSatisfi werd 12 april 2012 opgericht door ondermeer de Belgische ingenieur, en student Space Studies aan de International Space University, Jeroen Cappaert, als zogenaamd technologisch start-up bedrijf. Dit kleine, maar ambitieuze bedrijfje wil in de nabije toekomst een klein satellietje in de ruimte laten brengen die voor het eerst gebruikers toelaat eigen code te uploaden.
De technologie achter het project maakt gebruik van Arduino-technologie wat ervoor zorgt dat iedereen meedoen. Met de code zullen de gebruikers uiteindelijk camera’s en sensoren kunnen bedienen aan boord van de satelliet waarna men de verkregen data zal ontvangen via het internet. De oprichters achter NanoSatisfi willen met dit project vooral aantonen dat ruimtevaart en ruimte-onderzoek niet altijd extreem duur hoeven te zijn en dat iedereen, ongeacht locatie of nationaliteit, aan ruimte-onderzoek kan doen. NanoSatisfi hoopt met dit project uiteindelijk een heel nieuwe wereld te kunnen creeeren die ruimtevaart toegankelijk maakt voor iedereen.
Maak zelf je foto’s van de Aarde
NanoSatisfi maakt voor zijn project gebruik van een zogenaamde ‘CubeSat’. Dit zijn kleine nanosatellietjes die niet groter zijn dan 10x10x10 centimeter en die vaak gebruikt worden door universiteiten of wetenschappelijke onderzoekscentra voor tal van technologische of wetenschappelijke doeleinden. Doordat CubeSats zeer licht en klein zijn, zijn deze zeer goedkoop en kunnen ze samen met andere, grotere satellieten in de ruimte gebracht worden. Het satellietje van NanoSatisfi kreeg de naam ‘ArduSat’ en zal uitgerust worden met drie optische camera’s en een vijftigtal sensoren die allemaal functioneren op programmeerbare microprocessors. Het is de bedoeling dat ingenieurs, studenten, wetenschappers of andere geïnteresseerden dankzij een online-interface rechtstreeks toegang krijgen tot de satelliet en zijn sensoren. Om de camera’s en sensoren aan boord van ArduSat te kunnen gebruiken, zullen de gebruikers hun eigen code moeten schrijven. NanoSatisfi gebruikt als draaiende technologie voor de satelliet het Arduino open-source elektronisch ontwerp-bord. Dit is goedkoop in aankoop en kan zeer gemakkelijk geprogrammeerd worden. Door zijn supersimpele programmeertaal wordt Arduino dan ook wereldwijd gebruikt in tal van toepassingen zoals robotica, modelbouw en automatisatie. Ook in het onderwijs vindt Arduino zijn weg aangezien dit hier steeds meer gebruikt wordt als een manier om jongeren met wetenschap en technologie te leren omgaan. Nadat de zelf geschreven Arduino-code eerst bij een ArduSat-replica op Aarde zal worden getest, zal men deze uiteindelijk kunnen uploaden naar de nanosatelliet waarna men enkele dagen later de verkregen data zal kunnen bekijken en opvragen via het internet. Zo zullen ondermeer fotografen op deze manier prachtige foto’s kunnen maken van onze planeet en zal men dankzij de vele sensoren in een lage baan om de Aarde onderzoeken kunnen uitvoeren op vlak van temperatuur, het magnetisch veld, ozongehaltes, navigatie en straling. Ook zal ArduSat korte gepersonaliseerde berichten vanuit de ruimte kunnen uitzenden over een gebied en tijdstip naar keuze. NanoSatisfi richt zich met ArduSat en de Arduino-technologie ook specifiek naar scholen. Zo zou bijvoorbeeld een technische school mee kunnen werken aan dit project en zou men vakken als electronica, aardrijkskunde en fysica hier nauw kunnen bij betrekken.
Hoe meer je investeert, hoe meer de satelliet voor je doet
Opvallend aan dit hele project is dat dit gefinancierd wordt vanuit een zogenaamd ‘crowdfunding platform’ (kickstarter.com) waarmee men mensen als u en ik wil aantrekken om te investeren in creatieve projecten. Hiermee hoopt NanoSatisfi vooral de zogenaamde DIY (Do-It-Yoursef) gemeenschap aan te trekken alsook studenten, scholen en het grote publiek. Zo kan iedereen, ongeacht studies, beroep of nationaliteit, voor een bedrag van 1 tot 10 000 dollar of meer investeren in het ArduSat-project. Het enige wat je nodig hebt is een Amazon-account. Elke investeerder wordt een zogenaamde ‘backer’ of ‘voorafbetaler’ en wordt hierdoor een beetje mede-eigenaar van dit project. Hoe meer geld men investeert in dit project, hoe meer men uiteindelijk zal terugkrijgen van de satelliet. Wanneer men bijvoorbeeld minstens 150 dollar investeert in ArduSat krijgt de ‘backer’ vijftien foto’s in ruil die gemaakt werden door de camera’s aan boord van de satelliet. Investeer je minstens 300 dollar, zal je uw eigen persoonlijk bericht kunnen laten uitzenden door ArduSat op het tijdstip en over een grondgebied dat jij kiest. Mensen die 500 dollar of meer gaan investeren in ArduSat zullen ondermeer een tijd lang de satelliet kunnen gebruiken voor het uitvoeren van allerlei zelf geprogrammeerde experimenten met behulp van de vele sensoren aan boord van de nanosatelliet. Het uiteindelijke doel van NanoSatisfi is om minstens 35 000 dollar op te halen aangezien dit bedrag nodig is om de ArduSat te bouwen en te testen. Ondertussen zijn ook de onderhandelingen gestart om ArduSat in de ruimte te brengen, en als alles goed gaat zal deze gelanceerd worden in het tweede kwartaal van 2013. Mensen die participeren in dit project zullen het geld nooit van hun rekening zien gaan indien NanoSatisfi nooit de kaap van 35 000 dollar bereikt. Om het ArduSat-project extra in de kijker te zetten, bundelde NanoSatisfi de krachten met de organisatie SciStarter dat miljoenen mensen over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek en techniek samenbrengt via een website. Ook het populaire Amerikaanse wetenschappelijke magazine Discover heeft inmiddels zijn oog laten vallen op dit uniek project. Zo organiseert Discover magazine de ‘Discover Space Challenge’ waarbij iedereen een innovatief ArduSat-experiment kan indienen. De uiteindelijke winnaar zal een ‘Development Kit’ ontvangen ter waarde van 1 500 dollar waarmee men de tijd krijg om een week lang de ArduSat nanosatelliet te gebruiken voor tal van experimenten. Naast het opgehaalde bedrag via het kickstart-platform kan NanoSatisfi ook rekenen op een eigen budget van 150 000 dollar.
Meer info: http://www.kickstarter.com/projects/575960623/ardusat-your-arduino-experiment-in-space