De kleine Belgische satelliet, genaamd OUFTI-1, die werd ontwikkeld door studenten van de Université de Liège, zal op 22 april 2016 in de ruimte gebracht worden. Het 'Fly Your Satellite' project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar de satelliet deel van uitmaakt, is zijn laatste fase ingegaan waardoor OUFTI-1 nu kaar is om verscheept te worden naar de Kourou lanceerbasis in Zuid-Amerika.
België krijgt tegen midden 2016 een eigen ruimtevaartagentschap. De organisatie, dat de bestaande diensten zal opslokken, zal ongeveer een zestig medewerkers tellen en moet de belangen behartigen van de Belgische ruimtevaartindustrie. Op deze manier wil de federale regering de Belgische ruimtevaartindustrie naar de wereldtop brengen.
Op 14 maart 2016 vertrekt de onbemande ruimtesonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven. De ExoMars Trace Gas Orbiter moet vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan in de ruimte gebracht worden met behulp van een Russische Proton draagraket.
Europa’s systeem voor satellietnavigatiesysteem Galileo breidt steeds maar uit. De vorig jaar gelanceerde satellieten 9 en 10 zenden nu bruikbare navigatieboodschappen uit. Bij metingen van de Galileosignalen is een bijzondere rol weggelegd voor het ESA-centrum in Redu in de Belgische provincie Luxemburg. De twee satellieten gingen op 11 september vorig jaar samen de ruimte in. Eenmaal veilig aangekomen in een baan om de aarde werden hun systemen ingeschakeld.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op donderdag 3 december 2015 met succes de LISA Pathfinder satelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die werd uitgerust met hardware waarmee men gravitatiegolven wil detecteren, werd in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega draagraket. LISA Pathfinder moet in de ruimte nieuwe spitstechnologie testen die op Aarde niet kan worden getest. Indien deze technologie slaagt, zal deze later gebruikt ook worden bij de ambitieuze eLISA-missie. Ook enkele Belgische bedrijven zijn betrokken bij deze missie.
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft samen met het Russische Federale Ruimteagentschap Roscosmos de instrumenten gekozen voor het ExoMars platform 2018. Dit platform behoort tot de Marsmissie die in 2019 een door ESA gebouwde verkenningswagen (rover) naar het oppervlak van Mars zal brengen. Eén van de geselecteerde instrumenten is de Belgische transponder LaRa (Lander Radioscience).
Elk jaar zakken mensen van over de hele wereld af naar België om tijdens de European Space Weather Week (ESWW) de nieuwste inzichten in ruimteweer te bespreken en gepaste antwoorden te zoeken op de uitdagingen en bedreigingen waarmee ruimteweer ons confronteert. Meer dan 400 deelnemers namen deel aan de 11de editie van de ESWW in 2014. Industrie gebaseerd op satellietnavigatie, ingenieurs, ruimteweervoorspellingscentra, ruimtevaartagentschappen, ruimtetoerisme, energiebedrijven, etc. zijn betrokken in ruimteweer.
Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november 2015 vonden in Leuven de Vlaamse Ruimtevaardagen plaats. Deze editie werd net zoals de vorige georganiseerd door de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) dat de Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen overkoepeld. Tijdens dit event, dat plaatsvond in de Brabanthal, kon zowel het grote publiek alsook de schoolgaande jeugd kennismaken met de vele Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen die een niet onbelangrijke rol spelen op vlak van ruimtevaart. Belgium in Space bezocht de Vlaamse Ruimtevaartdagen op 20 november tijdens de traditionele 'scholendag' en maakte deze fotoreportage.
Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november 2015 vindt in de Brabanthal in Leuven een nieuwe editie plaats van de Ruimtevaartdagen. De organisatie is in handen van de VRI (Vlaamse Ruimtevaartindustrie vzw), de overkoepelende vereniging van de Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen. Met het event knoopt de VRI aan bij een bestaande traditie van Vlaamse Ruimtevaartdagen.
SpaceBillboard, een Belgisch project om ruimtevaartonderzoek te steunen, gaat zijn volgende fase in. Het eerste reclamepaneel dat de ruimte in gelanceerd zal worden, werd gemonteerd op zijn CubeSat en is klaar voor lancering. Met hun project willen de drie doctoraatstudenten achter dit project innovatief ruimtevaartonderzoek in België steunen.