Foto: Aerospacelab

Het Waalse start-up bedrijf Aerospacelab heeft dankzij verschillende fondsen 11 miljoen euro kunnen ophalen. Met dit geld wil dit Belgische ruimtevaartbedrijf de volgende jaren vijf kleine satellieten lanceren die het aardoppervlak in hoge resolutie in beeld moeten brengen en de data aanbieden aan zowel civiele alsook militaire gebruikers. Aerospacelab krijgt advies van onder andere de gewezen ESA-directeur en wil in Europa marktleider worden in het aanbieden van satellietfoto's. 

Bernard Deper richtte in 2017 maanden geleden het bedrijf Aerospacelab op nadat hij ervaring opdeed in de Verenigde Staten en bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Met zijn bedrijf, dat gevestigd is in het Waalse Mont-Saint-Guibert, heeft Deper zeer ambitieuze plannen aangezien hij in Europa marktleider wil worden in het leveren van strategische intelligentie met behulp van kleine aardobservatiesatellieten. Tot op heden worden hoge resolutiebeelden van het aardoppervlak geleverd door grote, zware satellieten die in hoge banen om de Aarde cirkelen. De satellieten dat Aerospacelab wil bouwen, wegen niet meer dan 50 kilogram, zullen in lage banen om de Aarde worden gebracht en moeten toekomstige klanten voorzien van waardevolle gegevens op vlak van aardobservatie. Naast het bouwen van kleine satellieten richt Aerospacelab zich ook op de snelheid en de analyse van de duizenden hoge resolutiebeelden die de kleine satellieten gaan maken en doorsturen. In een tijdperk waarin gigantische hoeveelheden data zo snel mogelijk moeten worden verwerkt en doorgestuurd kan Aerospacelab een groot verschil maken door zijn innovatieve technologie en dataverwerking. De eerste vijf satellieten van Aerospacelab moeten binnen twee jaar al gelanceerd worden en op termijn moet het netwerk bestaan uit vijftien satellieten. Het bedrijf telt momenteel al een dertigtal werknemers en krijgt advies van onder andere de gewezen ESA-directeur Jean-Jacques Dordain. Net als andere ruimtevaart start-ups zoals Rocket Lab, SpaceX of Blue Origin maakt ook het Belgische Aerospacelab deel uit van de 'New Space' generatie van ruimtevaartbedrijven dat met minder geld en kleinere satellieten of raketten baanbrekend werk wil verrichten op vlak van ruimtevaart, aardobservatie en ruimtevaarttechnologie. 

Meer info: http://www.aerospacelab.be/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens