Foto: ESA

ESA organiseert het Living Planet Symposium, ‘s werelds grootste conferentie over aardobservatie, zodat iedereen van wetenschappers kan leren over recente milieu-ontdekkingen en de nieuwste feiten over klimaatverandering. Mis deze kans niet! Het event zal plaatsvinden tussen 13 en 17 mei in het Milan Convention Centre in Italië. Het symposium biedt een unieke kans om direct te praten met enkele van de voornaamste wetenschappers op het gebied van Aardwetenschappen en te leren hoe state-of-the-art satellieten en nieuwe meettechnieken vanuit de ruimte poolshoogte nemen van onze planeet.

Gedurende de week staan diverse sessies en lezingen gepland over ruimteobservatie van de Aarde. Deelnemers zullen kennismaken met de nieuwste onderzoeksresultaten over diverse aspecten van onze planeet, van smeltend ijs tot woestijnvorming en opwarming van de oceanen, en hoe menselijke activiteiten invloed hebben op de natuurlijke processen van de Aarde. De nadruk zal liggen op hoe uit de ruimte afkomstige informatie essentieel is voor internationale organen voor het vaststellen van klimaatverandering en het implementeren van strategieën met het doel sociale kwesties op te lossen, zoals luchtvervuiling, voedsel- en waterveiligheid, zeespiegelstijging en rampenbeheer. Alhoewel nieuwe ruimtetechnologieën en wetenschappelijke ontdekkingen centraal staan gedurende het symposium, wordt er ook veel aandacht geschonken aan de voordelen van Aardobservatie voor het dagelijks leven, in het bijzonder dankzij het Europese Copernicus-programma. Precisielandbouw methoden, veilige maritieme operaties, weersvoorspelling en stadsplanning bijvoorbeeld zijn ieder afhankelijk van ruimtedata.

Nieuwe satelliettechnologieën, de end-to-end keten voor het leveren van informatie met toegevoegde waarde aan verschillende gebruikers, samen met opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machinaal leren, leiden ook tot nieuwe kansen voor bedrijven. Daarnaast is er een een speciale ruimte ingericht voor kinderen van basisscholen en middelbare scholen, waar zij experimenten kunnen uitvoeren, zoals het meten van luchtverontreiniging en meer leren over de planeet en klimaatverandering.

Maandag 13 mei

09:30–11:50: Openingssessie – onder andere toespraken van Italiaanse ministers, senior ESA-functionarissen, directeuren van EU Copernicus en Eumetsat, naast discussies met wetenschappelijke adviseurs en EU-functionarissen voor onderzoek en innovatie.

12:00–13:00: Persconferentie (uitsluitend voor media)

Maandag 13 mei tot vrijdag 17 mei

Na de opening zullen gelijktijdig sessies gedurende de week worden gehouden over alle aspecten van aardobservatie, zoals het monitoren van broeikasgassen, klimaatverandering, ruimteweer, bosgezondheid, ruimte en de Sustainable Development Goals van de VN, internationale samenwerking, commerciële toepassingen, New Space en toekomstige doelstellingen.

Maandagmiddag bijvoorbeeld zullen er sessies worden gehouden over biodiversiteit, dinsdag over luchtvervuiling en zeestromingen, woensdag over landbouw en kustwateren, donderdag ligt de focus op natuurlijke gevaren en vrijdag wordt afgesloten met commerciële kansen.

Diverse onderwerpen, zoals de cryosfeer en oceanen, zullen gedurende de week worden toegelicht in aparte zalen.

Het volledige programma kunt u vinden op de Living Planet Symposium website. Media kan zich via deze link inschrijven.