Foto: ESA Space Solutions Belgium

ESA en Verhaert versterken hun samenwerking met een nieuw initiatief: ESA Space Solutions Belgium. Om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen bundelen ze hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie. Verhaert, imec.istart en Galaxia Space Innovation bundelen hun activiteiten om de ruimtevaart en andere sectoren dichterbij elkaar te brengen. ESA Space Solutions Belgium maakt de brug tussen technologietransfer en business incubatie. Hiermee worden innovaties op een interessante manier gevoed en in de markt gezet.

“Om succesvol te zijn in technologietransfer en incubatie, is er meer nodig dan alleen coaching. Productontwikkeling is een essentieel element in het proces om succesvolle innovaties te creëren”, zegt Koen Verhaert, CEO van Verhaert Masters in Innovation. “ESA Space Solutions Belgium biedt ondersteuning aan ondernemers met innovatieve ideeën over het gebruik van ruimtevaarttechnologie en/of know-how.”  

Technologietransfer

ESA Space Solutions Belgium geeft Belgische ondernemers een duwtje in de rug om te innoveren met ruimtevaarttechnologie. Bedrijven die ruimtevaarttechnologie of -kennis willen inzetten, krijgen tot 35.000 euro financiële ondersteuning om haalbaarheidstudies of demonstratieprojecten op te zetten. Daarnaast krijgen zij ook toegang tot de uitgebreide database van ESA patenten en technologieën. Het Belgische ruimtevaartbeleid heeft steeds het belang van een brede valorisatie van ruimtevaarttechnologie ondersteund. Van zonnepanelen tot satellietnavigatie, verschillende technologische innovaties ontwikkeld voor de ruimtevaart bleken de sleutel tot succesvolle aardse toepassingen. Technologie en know-how uit de ruimtevaart bieden nog meer oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen en technische vraagstukken.

Business incubatie

Het incubatieprogramma van ESA Space Solutions Belgium is gericht naar start-ups die met ruimtevaarttechnologie aan nieuwe oplossingen werken (space spin-out) of een toepassing in de ruimtevaart zien voor hun eigen technologie (space spin-in). Galaxia Space Innovation en imec.istart begeleiden start-ups bij de ontwikkeling van pril idee tot volledig business model. ESA Space Solutions Belgium werkt in Wallonië samen met Galaxia Space Innovation, het regionale consortium van Skywin, Idelux, CSL en WSL. In Vlaanderen is er een samenwerking met imec.istart, het geprezen acceleratie- en incubatieprogramma van imec. Geïnteresseerde Belgische start-ups stellen zich via open calls kandidaat om tot 50.000 euro financiering te ontvangen.

Lanceringsevenement

Verhaert stelde afgelopen woensdag ESA Space Solutions Belgium voor aan zo’n 140 genodigden in Agoria’s BluePoint Brussel. Vóór de officiële opening vond een matchmaking activiteit plaats met meer dan 230 één-op-één gesprekken. “Met ESA Space Solutions Belgium willen we in de eerste plaats bedrijven uit de ruimtevaart in contact brengen met andere sectoren. Persoonlijke interacties zijn cruciaal om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen”, aldus Sam Waes van Verhaert Masters in Innovation en programmacoördinator van ESA Space Solutions Belgium. “Daarnaast willen we ondernemers bewust maken van de verschillende ondersteuningsmogelijkheden in het Belgische ruimtevaart-ecosysteem.”

Eerste 3 start-ups bekend

Tijdens het lanceringsevenement werden de eerste 3 start-ups van het incubatieprogramma bekendgemaakt. Veoware Space gebruikt hoge resolutie beelden van satellieten voor geografische informatieprojecten (GEOINT). Heart Kinetics ontwikkelde een instrument om nauwkeurig hartfuncties te monitoren op een niet- invasieve manier. Airshaper biedt een online platform om aerodynamica te beoordelen via een simulatie uitgevoerd op een cloud-gebaseerde windtunnelsoftware.

Over Verhaert

Verhaert Masters in Innovation is een toonaangevende dienstverlener in integrale productinnovatie.  In 2014 werd Verhaert door Belspo en ESA geselecteerd om het Nationaal Technologie Transfer Initiatief (NTTI) te ontplooien in België. Dankzij deze succesvolle pioniersrol zette ESA in 2016 Verhaert in poolpositie om haar aanpak ook op Europese schaal te implementeren.

Over Galaxia Space Innovation

Galaxia is een 2.000 m² groot bedrijvenpark gewijd aan ruimtevaarttoepassingen. Het is opgericht door het Belgisch-Luxemburgse ontwikkelingsagentschap IDELUX in 2008 en is gelegen naast het Euro Space Center. Galaxia groeide uit tot de derde Waalse pool voor de ruimtevaartsector met in totaal 130 gespecialiseerde banen.

Over imec.istart

imec.istart is het acceleratie- en incubatieprogramma van imec, ‘s wereld toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologieën. Het imec.istart team is actief sinds midden 2011 en heeft tot nu toe meer dan 160 incubaties ondersteund. Het programma was het eerste in zijn soort in België en kreeg ondertussen internationale erkenning van verschillende organisaties.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens