Artistieke impressie van een exoplaneet.
Foto: ESO

België heeft van de International Astronomical Union (IAU) een echte exoplaneet gekregen. De International Astronomical Union (IAU) is de grootste internationale organisatie voor astronomen en bestaat precies 100 jaar. Speciaal voor deze verjaardag kent deze organisatie aan elk land in de wereld een exoplaneet toe om op deze manier mensen aan het denken te zetten over onze plek in het universum. De 'Belgische' exoplaneet draait om een gasreus en bevindt zich in het sterrenbeeld Auriga. 

Voorlopig draagt de 'Belgische' exoplaneet nog de naam HD49674b maar de kans is groot deze naam nog zal veranderen. Landen die ingaan op het aanbod van de International Astronomical Union (IAU) mogen hun exoplaneet zelf een naam geven. In enkele andere landen zoals Nederland mag het grote publiek stemmen over een naam en de kans bestaat dat ook België op deze manier een naam gaat kiezen voor zijn exoplaneet. In december 2019 gaat de IAU de namen die voor deze exoplaneten gekozen werden officieel bekend maken. HD49674b draait om een gasreus die op de planeet Neptunus lijkt in ons zonnestelsel. De planeet, die in 2002 werd ontdekt, heeft een massa die 31,783 keer groter is dan de Aarde en ze draait in 4,9 dagen om haar moederster. De kans dat we als Belg deze planeet ooit gaan bezoeken, lijkt onbestaande aangezien het ongeveer 500 000 jaar zou duren eer we er zouden geraken. Ondanks het feit dat deze exoplaneet zich heel ver van de Aarde bevindt, kunnen we deze toch waarnemen vanuit België aangezien we de moederster in het sterrenbeeld Auriga (Voerman) kunnen terug vinden dat in de wintermaanden prima zichtbaar is. 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens