Artistieke impressie van de Europese JUICE ruimtesonde
Foto: ESA

Het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space uit Hoboken heeft laten weten dat het in opdracht van Airbus Defence & Space een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling en integratie van een essentieel communicatiesysteem voor de Europese JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) missie. De JUICE ruimtesonde moet in 2022 gelanceerd worden waarna het onbemande ruimtetuig in 2029 zal aankomen bij de gasplaneet Jupiter. Gedurende drie jaar moet JUICE uiteindelijk zowel Jupiter alsook drie van zijn grootste manen uitvoerig onderzoeken.

Antwerp Space, dat een onderdeel is van het Duitse OHB SE, werd door zijn jarenlange ervaring in de ontwikkeling van communicatiesystemen voor de ruimtevaart door de Europese ruimtevaartgigant Airbus Defence & Space aangeduid om het Communication Subsystem te ontwikkelen, te bouwen en te testen voor de Europese JUICE ruimtesonde. De ruimtesonde JUICE zal in 2022 in de ruimte gebracht worden met behulp van een Ariane 5 draagraket waarna het ruimtetuig zich naar de grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, zal begeven. Naast het bestuderen van Jupiter zelf zal JUICE ook de Jupitermanen Ganymedes, Callisto en Europa van nabij onderzoeken en in beeld brengen. Het Communication Subsystem, dat zal ontwikkeld worden door Antwerp Space, zal verantwoordelijk zijn voor de communicatie met de Aarde tijdens de gehele JUICE missie. Dit systeem zal bestaan uit een deep-space transponder, X- en K-band versterkers en een Radio Frequency Distribution Assembly (RFDA). Voor de JUICE missie zal Antwerp Space dan ook een vergelijkbaar systeem ontwikkelen als voor de ExoMars 2020 missie. Het contract dat Antwerp Space afsloot met Airbus Defence & Space voor de JUICE missie heeft een waarde van ongeveer 18 miljoen euro. Antwerp Space NV ging vroeger door het leven onder de naam Alenia Space Antwerp maar werd in 2010 een onderdeel van het Duitse bedrijf OHB. Het bedrijf, dat gevestigd is in Hoboken, heeft zich gespecialiseerd in grondstations voor de ontvangst van satellietdata, satelliettestsystemen, satellietcontroledata netwerken, breedband satellietnetwerken en Antwerp Space bouwt zelf RF-apparatuur en geavanceerde modems voor grondstations van satellieten.

Bron: https://www.antwerpspace.be/news/antwerp-space-receives-work-order-for-the-communications-subsystem-of-juice

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens