Logo Antwerp Space

Het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space uit Hoboken heeft een contract binnengehaald voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie Electrical Ground Support Equipment (EGSE) dat zal gebruikt worden voor het testen van de European Service Module (ESM) van de nieuwe Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Het contract zou een waarde hebben van ongeveer negen miljoen euro.

Antwerp Space, dat een onderdeel is van het Duitse OHB SE, werd door zijn jarenlange ervaring in de ontwikkeling van grond- en testsystemen bestemd voor de ruimtevaart door de Europese ruimtevaartgigant Airbus Defence & Space aangeduid om de Electrical Ground Support Equipment (EGSE) te ontwikkelen en te bouwen. Deze EGSE zal deel uitmaken van de European Service Module (ESM) die Europa ontwikkelt voor de nieuwe Amerikaanse ruimtecapsule Orion. De European Service Module (ESM) is naast de bemande ruimtecapsule het tweede belangrijkste onderdeel dat deel uitmaakt van NASA's Orion Multi-Purpose Crew Vehicle. Met de Orion Multi-Purpose Crew Vehicle wil NASA bemande ruimtevluchten uitvoeren naar het internationale ruimtestation ISS alsook naar de Maan, planetoïden en de planeet Mars. Aan boord van de European Service Module (ESM) bevinden zich cruciale onderdelen zoals het propulsiegedeelte, de energievoorzieningssystemen en controlesystemen. De European Service Module (ESM) wordt momenteel met geld van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkeld door een groep bedrijven onder leiding van Airbus Defence & Space. NASA plant in 2018 een de Exploration Mission 1 testvlucht waarbij de European Service Module (ESM) samen met de Orion ruimtecapsule voor het eerst zal gelanceerd worden. Het ontwerp van de European Servive Module (ESM) is gebaseerd op dat van de service module van de Europese Automated Transfer Vehicles (ATV) die verschillende jaren lang het ISS ruimtestation hebben bevoorraad.

Antwerp Space NV ging vroeger door het leven onder de naam Alenia Space Antwerp maar werd in 2010 een onderdeel van het Duitse bedrijf OHB. Het bedrijf, dat gevestigd is in Hoboken, heeft zich gespecialiseerd in grondstations voor de ontvangst van satellietdata, satelliettestsystemen, satellietcontroledata netwerken, breedband satellietnetwerken en Antwerp Space bouwt zelf RF-apparatuur en geavanceerde modems voor grondstations van satellieten.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens