De planetaire wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) verheugen zich. Het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA / PRODEX (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space hebben zojuist een industrieel contract getekend voor LaRa (Lander Radioscience), een"martiaanse" instrument aan boord ExoMars 2020. Deze overeenkomst is de laatste stap vóór het vervaardigen van het vluchtmodel.
"Ik ben erg blij met deze handtekening, die een grote stap is na meer dan een decennium aan inspanningen van het onderzoeksteam dat betrokken is bij het ontwerp van het instrument", zegt Véronique Dehant, hoofdonderzoeker van het instrument. LaRa wordt het allereerste Belgische instrument dat op het oppervlak van Mars zal landen. Dankzij de radiozender en ontvanger die Mars en de aarde met elkaar verbinden, zullen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen. LaRa zal deel uitmaken van het platform van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA. “Antwerp Space is trots en vereerd te zijn verkozen om een wetenschappelijk hoogwaardig wetenschappelijk instrument voor het oppervlak van Mars te vervaardigen. Het is ook een erkenning van de hoge technische competentie van onze teams die betrokken zijn bij dit prachtige avontuur“, zegt Koen Puimège, Managing Director van Antwerp Space N.V. Een team van de UCL (Université catholique de Louvain) is ook bij het project betrokken en werkt in het bijzonder aan het ontwerp van de antennes van het instrument. België, en het Federale Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het bijzonder, financiert de ontwikkeling en de productie van LaRa met behulp van het ESA PRODEX-programma.
Over de Koninklijke Sterrenwacht van België:
De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is een onderzoeksinstelling die tot de Belgische Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) behoort. De onderzoekers bestuderen zowel de planeet aarde, de zon als de andere objecten uit het nabije en verre heelal. Bij de wetenschappelijke disciplines van de KSB vinden we sterrenkunde, planetologie, geofysica, seismologie, gravimetrie, ruimtegeodesie en zonnefysica. De Koninklijke Sterrenwacht beheert ook het Planetarium op de Heizel.
Over Antwerp Space:
Antwerp Space N.V., een dochteronderneming van de technologische groep OHB SE (ISIN DE0005936124), behoort tot de OHBs Business Unit Space Systems en voorziet vakkennis een ook systeemoplossingen voor Europese ruimteprogramma’s en commerciële ruimtetoepassingen over de hele wereld. Antwerp Space ontwikkelt systemen en satellietintallaties, grondstationnen voor data receptie vanuit waarnemingssatellieten and voor controle van ruimtevaarten, en ook test systemen gebruikt tijdens satellietintegratie.