Op woensdag 3 april 2013 werd in Brussel het Europees coördinatiecentrum voor ruimteweerdiensten officieel ingehuldigd. Het Space Weather Coordination Centre (SSCC) werd opgericht in het kader van ESA’s Space Situational Awareness programma en bevindt zich op de 'Space Pole' in Ukkel waar zich ook het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) bevinden.
Het ruimte-instrument SOLAR/SOLSPEC viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan sinds zijn lancering. Dit Frans-Belgisch toestel meet de hoeveelheid zonnestraling (de zonneflux) vanuit de ruimte. Het gaat om een vernieuwde versie van een ouder instrument dat eerder al 5 maal deelnam aan ruimtemissies in de voorbije 30 jaar. Deze nieuwe versie is speciaal ontwikkeld voor langdurige ruimtemissies.
Van 23 maart tot en met 6 april 2013 verblijven opnieuw Belgen aan boord van het Mars Desert Research Station in Utah, USA. Deze gesimuleerde Marsmissie, die de naam 'MARSupilami' kreeg, bestaat uit zes studenten afkomstig van de Université catholique de Louvain (UCL) en heeft als doel verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren op vlak van sterrenkunde, klimaatstudie, geologie en navigatie.
De Belg Angelo Vermeulen begint op 15 april 2013 aan een vier maanden durende simulatie van een ruimtemissie. Het project werd opgezet door de universiteiten van Cornell en Hawaii en wordt gefinancierd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hoofddoel van deze simulatie is onderzoeken hoe voedselmoeheid bij ruimtevaarders kan vermeden worden.
Op 13 maart 2013 is het Zwitserse ruimtevaartbedrijf Swiss Space Systems (S3) officieel voorgesteld aan de internationale pers. Swiss Space Systems wil een ruimtependel ontwikkelen en bouwen waarmee het bedrijf kleine satellieten tegen een lage prijs in de ruimte kan brengen. Aan dit ambitieuze project werken ook enkele Belgische bedrijven mee.
De in België gebouwde Proba-V satelliet is op vrijdag 8 maart 2013 aangekomen op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Hiermee begint het aftellen nu echt voor de Europese aardobservatiesatelliet die de volgende jaren zeer gedetailleerde opnames moet maken van het plantenleven op Aarde.
Een team van Belgische wetenschappers, dat werkzaam was op de Prinses Elisabeth-basis op Antarctica, heeft een meteoriet ontdekt van achttien kilogram. De kosmische rotsblok bevond zich in de ijskap van de Zuidpool en is het grootste ontdekte restant van een meteoriet dat sinds 1988 in de regio werd gevonden.
Bent u geboeid door sterrenkunde en bent u in België op zoek naar een opleiding waardoor je van uw hobby uw droomjob hoopt te maken? Dan moet u ongetwijfeld dit artikel lezen! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle sterrenkundige opleidingen die je in België kan terugvinden. Aarzel dus niet om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en wie weet voer je binnenkort wel baanbrekend sterrenkundig onderzoek uit.
Bent u geboeid door ruimtevaart of ruimte-onderzoek en bent u in België op zoek naar een opleiding waardoor je in deze sectoren kan werken? Dan moet u ongetwijfeld dit artikel lezen! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle ruimtevaart gerichte opleidingen die je in België kan terugvinden. Aarzel dus niet om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en wie weet werk je weldra wel aan een echte satelliet of voer je baanbrekend ruimte-onderzoek uit.
Bent u in België op zoek naar een job in de wereld van de sterrenkunde? Dan moet u ongetwijfeld dit artikel lezen! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle openstaande vacatures die terug te vinden zijn bij instituten en onderzoekscentra die actief zijn op vlak van sterrenkunde in Vlaanderen alsook in Wallonië. Solliciteer snel voor één van onderstaande jobs en wie weet voer je baanbrekend sterrenkundig onderzoek uit.