Proba-V komt aan in Frans-Guyana
Foto: ESA / Arianespace

De in België gebouwde Proba-V satelliet is op vrijdag 8 maart 2013 aangekomen op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Hiermee begint het aftellen nu echt voor de Europese aardobservatiesatelliet die de volgende jaren zeer gedetailleerde opnames moet maken van het plantenleven op Aarde.

De 160 kilogram zware Proba-V begon zijn reis naar de ruimte op 6 maart toen de satelliet vertrok bij QinetiQ Space in Kruibeke waar men de kunstmaan de afgelopen jaren heeft gebouwd en getest. Vanuit Kruibeke werd Proba-V in een speciale container overgebracht naar de luchthaven van Zaventem waar men de satelliet bevestigde op een vliegtuig-pallet. De dag erna werd Proba-V getransporteerd met een vrachtwagen naar de luchthaven Orly nabij Parijs. Vanop de luchthaven Orly vertrok Proba-V uiteindelijk op vrijdag 8 maart met een vliegtuig van Air France naar de Félix Eboué luchthaven in Frans-Guyana waar het negen uur later aankwam. Eenmaal aangekomen in Frans-Guyana werd Proba-V, samen met zijn batterijen en andere hardware, overgebracht naar het Centre Spatial Guyanais. Op maandag 11 maart werd de kleine aardobservatiesatelliet in een zogenaamde ‘clean room’ uit de beschermende container gehaald zodat ingenieurs en technici het ruimtetuig kunnen testen en controleren.

Terwijl Proba-V overgebracht werd naar Frans-Guyana is men op de Europese lanceerbasis ook begonnen met het assembleren van de tweede Vega-raket. Deze kleine Europese draagraket moet Proba-V samen met de Vietnamese VNREDSat 1a aardobservatiesatelliet en de nanosatelliet ESTCube 1, afkomstig uit Estland, tot in een lage polaire baan om de Aarde brengen. De 30 meter lange Vega-raket bestaat uit vier rakettrappen waarvan de eerste drie gebruikmaken van een vastebrandstofmotor. Bovenop de derde trap bevindt zich de Attitude and Vernier Upper Module trap (AVUM) die wordt aangedreven op vloeibare brandstof. Deze trap brengt de satellieten uiteindelijk tot in de juiste baan om de Aarde. Op 11 maart 2013 werden op het ELV-lanceercomplex alle rakettrappen van de Vega-raket aan elkaar bevestigd. De lancering van Proba-V is voorzien voor 19 of 20 april 2013.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens