Na het succes van het eerste twee edities van het Space Night evenement organiseert de Astro Event Group vzw, in samenwerking met het Stad Oostende, op zaterdag 16 maart Space Night 2013. In tegenstelling tot de vorige editie, die helemaal in het teken stond van sterrenkunde, kiezen de organisatoren ditmaal voor België en ruimtevaart als centraal thema.
Bedoeling is om met dit evenement ruimtevaart, aardobservatie en ruimte-onderzoek dichter bij het grote publiek te brengen aan de hand van enkele bijzondere gastsprekers. Tijdens het Space Night 2013 evenement zullen de bezoekers ook kennis kunnen maken met een maquette op ware grootte van de Proba-V aardobservatiesatelliet die in België gebouwd werd en in april moet gelanceerd worden.
Gastspreker I: Ir. Jo Bermyn - Proba satellieten (QinetiQ Space)
Jo Bermyn is Marketing Directeur bij QinetiQ Space in Kruibeke. Na zijn ingenieursstudies aan de Hogeschool van Antwerpen startte hij zijn carrière in 1987 bij het toenmalige Verhaert Space. Daar was Jo Bermyn verantwoordelijk voor enkele projecten in verband met microzwaartekracht. Midden de jaren ’90 werd hij verantwoordelijke voor de Bussiness Unit kleine satellieten en werkte hij mee aan de succesvolle realisatie van de eerste ‘made in Belgium’ satellieten Proba 1 en Proba 2 alsook aan de meest krachtige computer voor ruimtevaart beschikbaar in Europa. Jo Bermyn zal op Space Night 2013 een lezing geven over de ‘made in Belgium’ Proba satellieten en over enkele micrograviteitsexperimenten.
Gastspreker II: Dr. Johan Stessens - In België ontwikkelde toepassingen van aardobservatie door satellieten (VITO)
Johan Stessens is doctor in de landbouweconomische wetenschappen en heeft dertien jaar onderzoekservaring aan de K.U.Leuven. Sinds 2002 werkte hij ook als projectleider ontwikkelingssamenwerking aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) waar hij mee evaluatief, beleidsvoorbereidend en beleidsondersteunend werk verrichtte voor de Vlaams en federale overheden, internationale instellingen (WFP, FAO, FIDA, ILO) en NGO’s. Kort nadat Johan Stessens het VITO vervoegde, werd hij benoemd als unit manager van de business unit Milieurisico en gezondheid. Na een succesvolle heroriëntatie van die business unit, vervoegde hij zich in april 2012 met de business unit Teledetectie en Aardobservatie Processen (TAP). Tijdens Space Night 2013 zal Johan Stessens een lezing geven over de in België ontwikkelde toepassingen van aardobservatiesatellieten door satellieten.
Gastspreker III: Ir. Kris Capelle - ATV (ESA)
Kris Capelle werkt al sinds 1998 bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Eerst was Kris Capelle werkzaam in het European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt (D) waar hij Ground Segment Operations Manager was voor de kritische fase van twaalf lanceringen. Hierbij was hij verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de grondstations verspreid over de hele wereld. Sinds 2007 werkt Kris Capelle in Toulouse (F) waar hij als Lead Mission Director een leidinggevende functie heeft over de Europese ATV-missies die het internationaal ruimtestation ISS bevoorraden. Voor Space Night 2013 zakt Kris Capelle special af naar Oostende waar hij een lezing zal geven over de Europese ATV-bevoorradingsmodules en de rol van België in dit project.
Programma Space Night 2013
- 18u00: Deuren open
- 18u25: Verwelkoming + informatie AEG
- 18u30: Gastspreker I: Jo Bermyn (QinetiQ Space)
- 19u30: Gastspreker II: Johan Stessens (VITO)
- 20u00: Pauze
- 20u30: Voorstelling digital boek ‘2012 Ruimtevaart Jaaroverzicht’
- 20u40: Gastspreker III: Kris Capelle (ESA)
- 22u00: Slotwoord & drink
Locatie: Conferentiezaal van het stadhuis te Oostende. Vindictievelaan 1 te 8400 Oostende. Inkom onder het uurwerk!
Datum & uur: zaterdag 16 maart 2013 – Van 18u00 tot 23u00
Toegang: Gratis!
Plan Oostende. De rode pijl geeft de ingang weer van het stadhuis.
Over de Astro Event Group vzw
De belangrijkste doelstelling van de Astro Event Group vzw uit Oostende is om sterrenkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen te promoten naar een zo groot mogelijk publiek. In de praktijk wordt dit gerealiseerd door de vele voordrachten en publieke evenementen die deze vereniging organiseert, door het uitgeven van een maandelijks digitaal (PDF / Flash) magazine (Guidestar) dat door iedereen gratis kan gedownload worden en door verschillende websites zoals Spacepage, Poollicht en Belgium in space. Om het grote publiek de wondere wereld van de sterrenkunde te tonen, neemt de Astro Event Group vzw jaarlijks deel aan de 'Sterrenkijkdagen' en 'de Nacht van de Duisternis'. Daarnaast organiseert deze vereniging ook de grootste starparty van de Benelux (StarNights) waar waarnemers terecht kunnen voor het uitoefenen van hun favoriete hobby.
Naast de vele grote activiteiten en evenementen organiseert de Astro Event Group vzw ook maandelijks kwalitatieve voordrachten, cursussen of workshops. Het doel van de vele voordrachten is om het grote publiek kennis te laten maken met sterrenkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen. Zo worden er regelmatig voordrachten georganiseerd met gespecialiseerde gastsprekers afkomstig uit wetenschappelijke onderzoeksinstellingen of de industrie. Naast het volgen van boeiende voordrachten kunnen AEG-leden in het AEG-lokaal ook terecht voor het volgen van een workshop, het bekijken of bespreken van documentaires, het werken aan experimenten of voor een gezellige babbel over hun favoriete hobby. AEG-leden kunnen ook boeken, cd-roms, telescopen, DVD's en ander didactisch materiaal huren waardoor hun interesse voor sterrenkunde, ruimtevaart of aanverwante wetenschappen nog meer zal gestimuleerd worden. Bekijk alvast de online activiteitenkalender op onze website voor al het laatste nieuws over komende activiteiten!