Herman Van Rompuy (midden) en Tim de Zeeuw (rechts)
Foto: ESO

Na afloop van de topconferentie van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten en de Europese Unie (CELAC-EU) hebben verscheidene hoge Europese delegaties de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan de ESO-sterrenwacht op Paranal, in het noorden van Chili. De top, de grootste die ooit door Chili werd georganiseerd, vond in de week van 22 tot 28 januari 2013 plaats in Santiago.

ESO speelde een hoofdrol bij dit evenement en greep deze gelegenheid aan om haar onderzoek en faciliteiten te presenteren aan vertegenwoordigers van de lidstaten. In de loop van de week bezochten verscheidene Europese hoogwaardigheidsbekleders ESO-locaties in Chili. Onder hen waren: de voorzitter van de Europese Commissie, Herman Van Rompuy; de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, José Manuel Barroso; de voorzitter van de Europese Raad, Barones Catherine Ashton van Upholland; de minister van Buitenlandse Zaken van Zweden, Carl Bildt; de eurocommisaris voor Handel, Karel De Gucht; en de directeur van de afdeling Amerika’s van het Britse Foreign & Commonwealth Office, Kate Smith.

Eenenzestig staatshoofden en regeringsleiders uit Latijns Amerika, de Caraïben en de Europese Unie waren, samen met ministers en andere ambtenaren, uitgenodigd voor de top. Doel van de bijeenkomst was de vorming van een strategische alliantie voor duurzame ontwikkeling en het intensiveren van de samenwerking op het gebied van politiek, economie, wetenschap en energiebeleid.

Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso bezochten onafhankelijk van elkaar de ESO-sterrenwacht op Paranal, die op een hoogte van 2635 meter in de Chileense Atacamawoestijn staat. Op de sterrenwacht kregen beiden een rondleiding van Tim de Zeeuw, algemeen directeur van ESO, die hen de vier 8,2-meter telescopen van de Very Large Telescope (VLT) – de meest geavanceerde optische/infraroodtelescoop ter wereld – liet zien. Ze brachten ook een bezoek aan de bekroonde Residencia, het gastenverblijf/kantoorgebouw van de Paranal-sterrenwacht.

José Manuel Barroso sprak zijn dankbaarheid uit over de gelegenheid om de Paranal-sterrenwacht te bezoeken: ‘Dit was een geweldige kans om deze spectaculaire plek te bezoeken en met eigen ogen de vruchten te kunnen zien van de astronomische samenwerking tussen vele Europese landen. Het is van het grootste belang dat we de grenzen van de wetenschap verkennen en onze kennis van het heelal verdiepen. Als Europeaan ben ik er trots op dat we aan dit ambitieuze doel vasthouden.’ Tijdens zijn bezoek zei Herman Van Rompuy: ‘De buitengewone telescopen hier zijn een eerbetoon aan de Europese wetenschap en industrie, maar ook aan de effectieve wijze waarop zij binnen ESO samenwerken – zowel met collega-lidstaten als met het gastland Chili.’

Tim de Zeeuw voegde daar aan toe: ‘We zijn vereerd om de leiders van de Europese Unie en vertegenwoordigers van Europese landen hier op Paranal te mogen ontvangen, en ons werk aan hen te kunnen presenteren. ESO is een goed voorbeeld van hoe mensen uit vele verschillende landen en van vele culturele achtergronden kunnen samenwerken om de astronomie in onze lidstaten en het gastland Chili te laten doordringen tot de voorste gelederen van het astronomische onderzoek.’

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, bracht eerder in de week een bezoek aan de Paranal-sterrenwacht. Zij was in gezelschap van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt.

ESO’s vertegenwoordiger in Chili, Massimo Tarenghi concludeerde: ‘We zijn dankbaar voor de al lang bestaande steun van onze Europese lidstaten en voor de enorme hulp van de Chileense regering, die ons in staat stellen om hier in Chili aan geavanceerd wetenschappelijk onderzoek te doen – nu met de VLT, en straks met de European Extremely Large Telescope, het grootste oog op de hemel ter wereld.’

Daarnaast bracht Kate Smith, directeur van de afdeling Amerika’s van het Britse Foreign & Commonwealth Office, een bezoek aan het ESO-kantoor in Santiago, waar de ESO-activiteiten in Chili worden gecoördineerd.

ESO was ook uitgenodigd om tijdens de CELAC-EU-top een presentatie te geven van haar activiteiten. De sterren zelf waren vertegenwoordigd in het logo van de top, gebaseerd op het vermaarde werk van de Chileense beeldhouwer Mario Irarrázabal. De ESO-tentoonstelling Awesome Universe, samengesteld ter gelegenheid van ESO’s vijftigste verjaardag in 2012, en ESO-beelden van hemelobjecten die doorgaans alleen in het presidentiële paleis in Santiago te bewonderen zijn, vormden het decor.

Meer informatie

ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 39-meter Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Tekst: ESO