Angelo Vermeulen

De Belg Angelo Vermeulen begint op 15 april 2013 aan een vier maanden durende simulatie van een ruimtemissie. Het project werd opgezet door de universiteiten van Cornell en Hawaii en wordt gefinancierd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hoofddoel van deze simulatie is onderzoeken hoe voedselmoeheid bij ruimtevaarders kan vermeden worden.

Samen met vijf andere bemanningsleden, waaronder vier Amerikanen en één Canadees, zal Angelo Vermeulen vier maanden lang leven in een levensechte ruimtebasis op Hawaii. Op het vulkanische eiland in de Stille Oceaan zullen de bemanningsleden van het Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation project (HI SEAS) leven en werken als ruimtevaarders en hierbij de mogelijkheden aftasten van koken tijdens een langdurige ruimtemissie. Zo zal men er eetpatronen ontwikkelen voor ruimtevaarders dat door wetenschappers strikt zal worden opgevolgd. Eén van de grootste problemen die opduiken tijdens langdurige ruimtemissies is voedselmoeheid. Bereide maaltijden is iedereen na een tijd beu en daar wil men nu met het HI SEAS project iets aan doen. De 41-jarige bioloog en kunstenaar uit Sint-Niklaas stelde zich in februari 2012 kandidaat voor deze gesimuleerde ruimtemissie op Hawaii en werd vervolgens geselecteerd uit meer dan 700 inschrijvingen. Enkele maanden later werd Vermeulen ook aangeduid als gezagvoerder van de missie. Aan de TU Delft in Nederland werkt Angelo Vermeulen ook aan een kunst- en technologiedoctoraat, waarin hij nieuwe concepten voor ruimteschepen onderzoekt.

Website HI SEAS project: http://hi-seas.org/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens