Proba-V
Foto: ESA

De in België gebouwde Europese Proba-V aardobservatiesatelliet ondergaat momenteel cruciale testen in Frankrijk waarbij onderzocht wordt of de microsatelliet de lancering zal overleven en kan weerstaan aan de gevaarlijke omstandigheden uit de ruimte. Indien alles verloopt volgens planning wordt deze derde ‘made in Belgium’ satelliet in april 2013 in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega raket.

Nadat de bouw van Proba-V bij het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space in Kruibeke eind 2012 ten einde liep, werd de satelliet overgebracht naar de testfaciliteiten van Intespace in Toulouse, Frankrijk. Hier zal Proba-V onderworpen worden aan testen om te zien of alle gevoelige elektronische onderdelen de lancering gaan overleven en de kunstmaan kan functioneren in de gevaarlijke omstandigheden van de ruimte. De 160 kilogram zware Proba-V is de vierde satelliet uit het 'Project for On-Board Autonomy' van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Met de Proba-V satelliet willen wetenschappers de vegetatie op Aarde gedetailleerd in kaart brengen en onderzoeken. Het belangrijkste instrument aan boord van Proba-V is het Vegetation-instrument dat een compacte versie is van een soortgelijk instrument dat ook al gebruikt werd aan boord van de SPOT-4 en SPOT-5 aardobservatiesatellieten. Naast het Vegetation-instrument is Proba-V ook uitgerust met een compacte stralingsdetector (Energetic Particle Telescope) dat de naaste omgeving in de ruimte moet bestuderen.

Proba-VProba-V is klaar voor de laatste testen - Foto: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens