De Belgische Prinses Elisabethbasis op Antarctica

Een team van Belgische wetenschappers, dat werkzaam was op de Prinses Elisabeth-basis op Antarctica, heeft een meteoriet ontdekt van achttien kilogram. De kosmische rotsblok bevond zich in de ijskap van de Zuidpool en is het grootste ontdekte restant van een meteoriet dat sinds 1988 in de regio werd gevonden. 

De spectaculaire vondst werd gedaan door vijf onderzoekers van de Franstalige en Nederlandstalige vrije universiteiten van Brussel. De Belgische onderzoekers zijn ondertussen terug van hun expeditie dat deel uitmaakte van het Samba-project. Dit project is de Belgische bijdrage tot het verzamelingsproject van Antarctische meteorieten dat onder leiding staat van de Verenigde Staten en Japan. Alles samen vond het team tijdens hun veertig dagen durende expeditie maar liefst 425 meteorieten met een totaal gewicht van 75 kilogram. Daarbij zaten ook nog meteorieten van zes en vier kilogram. De plaats waar de meteorieten werden ontdekt, bevindt zich op 2 900 meter hoogte, 140 kilometer ten zuiden van de Belgische poolbasis. De grootste meteoriet werd uiteindelijk op 28 januari ontdekt in het Nansen Ice Field en behoort tot het type 'chondriet'. Chondrieten zijn silicaat-rijk en bevatten geen sporen van smelten of differentiatie. Dit type meteoriet werd gevormd in de beginperiode van het Zonnestelsel en zijn de meest gevonden meteorieten op Aarde. Volgens de onderzoekers is de ontdekking van een dergelijke grote meteoriet zeer uitzonderlijk. De grootste meteoriet die ooit op Antarctica werd gevonden, had een gewicht van 407 kilogram. Momenteel bevindt de achttien kilogram zware meteoriet zich in Japan waar het aan een speciaal ontdooiingsproces wordt onderworpen zodat er geen water in de steen zal trekken. Nadat de steenklomp uitvoerig werd onderzocht, zal deze naar België worden gebracht. 

 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens