Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Frank De Winne
Foto: Andreas Schepers

Frank De Winne wordt directeur van EAC Hot!

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2002 en 2009 verbleef aan boord van het internationaal ruimtestation ISS, staat binnenkort aan het hoofd van het European Astronaut Centre (EAC). Het EAC is één van de grote centra van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en bevindt zich in Keulen, Duitsland. Sinds 1990 is het EAC verantwoordelijk voor de selectie, opleiding, medische begeleiding en training van zowel Europese ruimtevaarders die naar het ISS vliegen.

Lees meer …

Angelo Vermeulen
Foto: René Janse

Belg geselecteerd voor gesimuleerde Marsexpeditie

De Wase bioloog-kunstenaar Angelo Vermeulen is door de Cornell University of Hawaii geselecteerd om als enige Europeaan deel te nemen aan een gesimuleerde Marsexpeditie. De simulatie zal begin 2013 van start gaan en zal plaatsvinden op een verlaten lavaveld op Hawaï. Tijdens deze vier maanden durende simulatie zal Angelo Vermeulen samen met vijf andere geselecteerden leven in een nep-Marsbasis.

Lees meer …

Pralines

Pralines maken met satelliettechnologie

Belgische pralines zijn wereldwijd gekend om hun smaak en kwaliteit. Om deze lekkere, smaakvolle pralines te kunnen maken, hebben fabrikanten kwalitatieve suiker nodig. Tienen is in België dan ook gekend als de 'suikerstad' en het is de thuisbasis van SESVanderHave die één van de grootste producenten is van suikerbietzaden. Om suikerbieten van wereldklasse te kunnen produceren, moeten de planten tijdens hun groeiproces continu in de gaten worden gehouden.

Lees meer …

Artistieke impressie van een CubeSat satelliet
Foto: Aalborg University

SIMBA gaat de ruimte in

Op 20 juni 2012 kreeg het team Operationele Directie 'Waarnemingen' van Dr. Steven Dewitte van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) het bericht dat het project 'SIMBA' geselecteerd werd om deel uit te maken van het CubeSat project QB50. Het QB50-project, dat geleid wordt door het Von Karman Instituur in België, bestaat uit vijftig kleine CubeSat satellietjes die voornamelijk atmosferisch onderzoek gaan uitvoeren op een hoogte van ongeveer 320 kilometer.

Lees meer …

Artistieke impressie van ArduSat in een baan om de Aarde
Foto: NanoSatisfi

ArduSat: Your experiment in space!

Zou het niet leuk zijn om vanuit je luie zetel of vanachter je bureau wetenschappelijke instrumenten of camera’s te bedienen aan boord van een satelliet? Als het van het bedrijf NanoSatisfi afhangt zal dit weldra voor iedereen mogelijk zijn. NanoSatisfi werd 12 april 2012 opgericht door ondermeer de Belgische ingenieur, en student Space Studies aan de International Space University, Jeroen Cappaert, als zogenaamd technologisch start-up bedrijf. Dit kleine, maar ambitieuze bedrijfje wil in de nabije toekomst een klein satellietje in de ruimte laten brengen die voor het eerst gebruikers toelaat eigen code te uploaden.

Lees meer …

Foto van de Venusovergang in 2004
Foto: Geert Vanden Wijngaert

Venusovergang op 6 juni

In de vroege ochtend van woensdag 6 juni 2012 (Belgische tijd) vindt er een Venusovergang plaats. Dit schouwspel is één van de astronomische hoogtepunten van de afgelopen jaren en is een zeer zeldzame gebeurtenis. Zo heeft men sinds het begin van onze jaartelling slechts 26 maal een Venusovergang kunnen aanschouwen. Tijdens een zogenaamde 'Venusovergang' zien we vanop Aarde de planeet Venus voor de Zon schuiven.

Lees meer …

Artistieke impressie van Proba-2 in een baan om de Aarde
Foto: ESA

Proba-2 ziet tot viermaal toe Zonsverduistering

Miljoenen mensen hebben op maandag 21 mei 2012 tussen 00u10 en 03u36 Belgische tijd in Azië en Amerika kunnen genieten van een totale Zonsverduistering. De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan, in de Stille Oceaan en was zichtbaar tot in Texas, USA. In Europa was deze eclips niet zichtbaar. Op sommige plaatsen kon men zelfs genieten van een prachtige 'ringvormige eclips' waarbij de Maan niet de volledige Zonnerand bedekte.

Lees meer …

Proba-1 in de 'clean room'
Foto: ESA

Proba-1 'ziet' opnieuw echte sterren

Na meer dan tien jaar in een baan om de Aarde begon de eerste in België gebouwde Project for Onboard Autonomy (Proba) satelliet de laatste weken en maanden steeds meer af te zien van zijn leeftijd. Toch is men erin geslaagd de kleine microsatelliet opnieuw perfect operationeel te krijgen door Proba-1 te voorzien van nieuwe software die ontwikkeld werd door de Technical University of Denmark (DTU).

Lees meer …

Artistieke impressie van ESA's Solar Orbiter
Foto: ESA

België betrokken bij ontwikkeling van ESA's nieuwste zonne-observatorium

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft op 26 april 2012 een contract ter waarde van 300 miljoen dollar ondertekend met het Britse filiaal van het Europese bedrijf Astrium voor de bouw van ESA's Solar Orbiter. Europa wil in 2017 de Solar Orbiter ruimtesonde in de ruimte brengen die minstens zeven jaar lang moet onderzoeken hoe onze ster haar wijde omgeving, de zogenaamde 'heliosfeer', creeërt, beïnvloed en controleert.

Lees meer …

STS-45 bemanning
Foto: NASA

Fotoreeks ruimtevlucht Dirk Frimout Hot!

Tijdens de Amerikaanse STS-45 Space Shuttle missie werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte. Reeds in 1986 werd Dirk Frimout al door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geselecteerd als ladingspecialist voor de STS-45 ruimtemissie. Deze ruimtemissie ging op 24 maart 1992 van start en duurde 8 dagen, 22 uur en 9 minuten. Klik op 'Lees meer' voor een fotoreeks van deze ruimtemissie!

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Raphaël Liégeois

De laatste updates over de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois!

Belgisch sterrenkundig onderzoek

De laatste updates over het Belgisch sterrenkundig onderzoek!

Belgische satellieten

De laatste updates over de Belgische satellieten!

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer