De vele schotels van het ESA grondstation in Redu
Foto: ESA

Op donderdag 5 september 2013 bracht directeur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain samen met de Belgische Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard een bezoek aan het ESA grondstation in Redu. Dankzij dit bezoek werd het belang van het ESA ruimtevaartcentrum in de Belgische Ardennen nog maar eens onderstreept.

Samen met enkele andere belangrijke gasten, waaronder het Hoofd van de Belgische delegatie van BELSPO, de heer Beka, en een hoge financiële stafmedewerker van de ESA, de heer Morel de Westgaver, bespraken ze er de toekomstplannen van het belangrijke ESA grondstation op Belgische bodem. Het ESA grondstation gonst van de activiteit aangezien het centrum voorzien wordt van nieuwe schotels, antennes en controleruimtes. Met de komst van het Europese Galileo satellietnavigatiesysteem heeft het ESA grondstation in Redu er een nieuwe taak bij. Zo worden de eerste signalen van de gloednieuwe Galileo navigatiesatellieten in Redu opgevangen en worden er vanuit dit grondstation ook commando's naar de satellieten doorgestuurd. Daarnaast worden ESA’s onbemande ATV ruimtevrachtschepen vanuit België gevolgd en gedeeltelijk aangestuurd. Dan zijn er ook nog de drie Belgische Proba-satellieten alsmede vele andere satellieten van ESA zelf en haar partners die door ESA vanuit Redu gevolgd en gedeeltelijk aangestuurd worden. Vandaag de dag werken dagelijks ruim zestig technici in dit centrum achter de vele beeldschermen die in direct contact staan met de vele Europese satellieten.

ESA ReduDirecteur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain (rechts)
samen met de Belgische Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard (midden) - Foto: Guus Schoonewille

Het ESA grondstation in België maakt deel uit van een belangrijk netwerk van grondstations voor het volgen van allerlei satellieten. De afgelopen decennia is het grondstation enkel maar uitgebreid waardoor dit centrum steeds weer belangrijke steun kon bieden aan tal van Europese ruimtevaartprogramma's. ESA en het Federale Wetenschapsbeleid van België maakten onlangs nog bekend acht miljoen euro te investeren in het grondstation van Redu met als doel de versterking van de technische faciliteiten en de ondersteuning van nieuwe ESA programma's. De Belgische Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard liet tijdens dit bezoek ook weten dat het ESA grondstation in Redu belangrijke kansen biedt voor de Belgische industrie en een heel positieve invloed heeft op de Belgische, en vooral ook Waalse, ruimtevaartindustrie.

Bron: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens