Ingenieurs aan het werk aan de PROBA-1 satelliet
Foto: ESA / QinetiQ Space

De Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Europese ruimtevaartagentschap ESA organiseren in 2013-2014 voor de eerste keer het Belgian National Trainee Program, dat jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers de mogelijkheid biedt om stage te lopen in een operationele afdeling van de ESA. Dat meldt BELSPO maandag in een persbericht.

"De ruimtevaart zorgt in België voor meer dan 2.000 banen met een totale omzet van 350 miljoen euro", zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard. Bovendien groeit de vraag naar ingenieurs en wetenschappers in de Belgische ruimtevaartindustrie en -onderzoekscentra. BELSPO wil daarom jongeren met stages van 12 tot 24 maanden bij de ESA warm maken voor een carrière in de ruimtevaartsector.

Belgische ingenieurs en wetenschappers die minder dan twee jaar geleden een masterdiploma of doctoraat behaalden en Engels spreken, kunnen tot 31 augustus hun kandidatuur indienen. Drie beurzen zullen toegekend worden voor stageplaatsen in het Nederlandse Noordwijk in 2013-2014. De stagiairs zullen vergoed worden door de Belgische staat en werken onder de supervisie van een ESA-agent.