Het team dat de acttien kilogram zware meteoriet ontdekte

In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is nog tot 30 mei 2013 de vijfde zwaarste meteoriet te zien die ooit in Oost-Antarctica ontdekt werd. Belgische en Japanse wetenschappers ontdekten de bijzondere meteoriet die een gewicht heeft van achttien kilogram. Dit is de vijfde grootste meteoriet van de reeds zestienduizend verzamelde meteorieten die in het gebied al werden ontdekt.

De spectaculaire vondst werd gedaan door ondermeer vijf onderzoekers van de Franstalige en Nederlandstalige vrije universiteiten van Brussel. De Belgische onderzoekers zijn ondertussen terug van hun expeditie dat deel uitmaakte van het Samba-project. Dit project is de Belgische bijdrage tot het verzamelingsproject van Antarctische meteorieten en staat onder leiding staat van de Verenigde Staten en Japan. Alles samen vond het team tijdens hun veertig dagen durende expeditie maar liefst 425 meteorieten met een totaal gewicht van 75 kilogram. Daarbij zaten ook nog meteorieten van zes en vier kilogram. De plaats waar de meteorieten werden ontdekt, bevindt zich op 2 900 meter hoogte, 140 kilometer ten zuiden van de Belgische Prinses Elisabeth-basis op Antarctica. De grootste meteoriet werd uiteindelijk op 28 januari ontdekt in het Nansen Ice Field en behoort tot het type 'chondriet'. Chondrieten zijn silicaat-rijk en bevatten geen sporen van smelten of differentiatie. Dit type meteoriet werd gevormd in de beginperiode van het Zonnestelsel en zijn de meest gevonden meteorieten op Aarde. Volgens de onderzoekers is de ontdekking van een dergelijke grote meteoriet zeer uitzonderlijk. De grootste meteoriet die ooit op Antarctica werd gevonden, had een gewicht van 407 kilogram.

Meer info: http://www.natuurwetenschappen.be/

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens