vrijdag, 13 september 2013 10:22

EPT-instrument levert met succes eerste data af

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Illustratie waarop de locatie van de Zuid-Atlantische anomalie te zien is Illustratie waarop de locatie van de Zuid-Atlantische anomalie te zien is Foto: GFZ

De Energetic Particle Telescope (EPT), aan boord van de in België gebouwde Proba-V satelliet, heeft de eerste metingen afgeleverd van de straling in de ruimteomgeving van de Aarde op lage hoogte. Op de eerste kaarten, die men aan de hand van de EPT-data kon samenstellen, is duidelijk de zogeheten 'Zuid-Atlantische anomalie' te zien. Dit is een gebied waar het binnenste deel van de Van Allen-gordels het aardoppervlak het dichtst nadert.

De Energetic Particle Telescope (EPT) werd ontworpen door een consortium bestaande uit het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), het Center for Space Radiations (CSR) aan de UCL en het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke. Dit instrument aan boord van de Proba-V satelliet is een compacte en modulaire spectrometer voor het detecteren van energetische deeltjes vanuit de ruimte. Uiteindelijk is het de bedoeling om met de gegevens afkomstig van de EPT de modellen van straling in de ruimte te verbeteren. Zo is de studie van de Zuid-Atlantische anomalie van groot belang voor satellieten en andere ruimtevaartuigen met een baan op enkele honderden kilometers hoogte en baanhoeken tussen 35 en 60 graden aangezien deze banen ruimtetuigen periodiek door de anomalie brengen. Hierdoor worden satellieten en andere ruimtetuigen steeds enkele minuten lang blootgesteld aan hoge stralingsintensiteit. De ligging van de Zuid-Atlantische anomalie, aan de oostkust van Zuid-Amerika, hangt samen met het feit dat het centrum van het aardmagnetisch veld niet samenvalt met het middelpunt van de Aarde.

Zuid-Atlantische anomalie

Zuid-Atlantische anomalie 

Gelezen: 2465 keer Laatst aangepast op vrijdag, 13 september 2013 18:46
Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik