De gesimuleerde Marsbasis op Hawaï
Foto: Angelo Vermeulen

De gesimuleerde Marsmissie, waaraan de Belg Angelo Vermeulen heeft meegewerkt, is succesvol afgerond. Op 15 april 2013 startten de universiteiten van Cornell en Hawaï een door NASA gefinancierde Marsmissie waarbij men wou onderzoeken hoe men zogeheten voedselmoeheid bij astronauten tijdens een missie naar Mars kan vermijden.

Astronauten die vandaag de dag de ruimte ingaan, krijgen aan boord van het internationale ruimtestation ISS kant-en-klare maaltijden. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit kan leiden tot voedselmoeheid waardoor de ruimtevaarders minder gaan eten en ze hierdoor ook gewicht gaan verliezen. Wanneer de mens ooit naar Mars wil gaan, zal men dit probleem moeten zien te overwinnen aangezien men dan minstens één jaar in de ruimte zal verblijven. Om het probleem rond voedselmoeheid te onderzoeken, verbleven zes mensen, waarvan de Belg Angelo vermeulen gezagvoerder was, vier maanden in een nagebouwde ruimtebasis op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï dat een verblijf op Mars zo goed mogelijk nabootste. De bemanning van de Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) missie bestond uit vier Amerikanen, een Canadees en een Belg. Tijdens hun gesimuleerde Marsmissie lag de focus vooral op voedsel. Zo ontwikkelde de crew eetpatronen voor astronauten en onderzochten ze uitvoerig de mogelijkheden van koken in een levensechte ruimtebasis. De bemanning mocht met behulp van een convectiefornuis en een microgolfoven zelf koken en het eten was zeer internationaal. De crewleden mochten om de twee dagen zelf koken en aten de andere twee dagen kant-en-klare maaltijden. De maaltijden die men zelf maakte, werden nauwkeurig geëvalueerd, gewogen en de kookkunsten werden zelfs gefilmd. Onderzoekers gaan nu deze technieken en bereidingen nu verder bestuderen. De zes crewleden van de HI-SEAS missie blijven nog enkele dagen op Hawaï voor tests en een debriefing waarna ze terugkeren naar huis.

Angelo Vermeulen

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens