Proba-2 zag op 1 juli 2011 ook al eens de Maan voor de Zon schuiven
Foto: ESA

De in België gebouwde Proba-2 satelliet heeft op 14 november 2012 drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen terwijl mensen in het noorden van Australië een totale zonsverduisteringen konden aanschouwen. Tijdens een zonsverduistering staan de Aarde, de Maan en de Zon precies op één lijn met als gevolg dat de Maan, gezien vanaf de Aarde, voor de Zon schuift.

Het Europese zonne-observatorium Proba-2 draait 14,5 maal per dag om de Aarde en begeeft zich dan ook in en uit de schaduw van de Maan tijdens een zonsverduistering. Tijdens de totale zonsverduistering van 14 november 2012 begaf Proba-2 zich driemaal doorheen de schaduw van de Maan en werden de gedeeltelijke zonsverduisteringen aan boord van de satelliet gefilmd met behulp van het SWAP-instrument. Doordat Proba-2 om de Aarde draait, zag de satelliet telkens een gedeeltelijke zonsverduistering. Terwijl duizenden mensen in Australië de Maan voor de Zon zagen schuiven en het hierdoor enkele minuten donker zagen worden, bleef Proba-2 de woelige zonneschijf continu observeren met zijn Large Yield Radiometer (LYRA) en Sun watcher using APS detectors and image Processing (SWAP) instrumenten. Hierdoor kunnen wetenschappers de beelden en data van Proba-2 vergelijken met de observaties die gemaakt werden vanop Aarde. Voor wetenschappers is een totale zonsverduistering de enige mogelijkheid om de corona (de hete atmosfeer rondom de Zon) vanaf de Aarde te bestuderen. De corona is tijdens een totale zonsverduistering op Aarde zichtbaar als een lichtkrans en bevat vaak zichtbare zonnevlammen. Onderaan dit artikel is een filmpje te zien dat gemaakt werd aan de hand van Proba-2 beelden van de drie gedeeltelijke zonsverduisteringen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens