vrijdag, 20 maart 2015 23:20

Belgische satellieten observeren zonsverduistering

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Totale zonsverduistering gezien door de camera van de Proba-2 satelliet Totale zonsverduistering gezien door de camera van de Proba-2 satelliet Foto: ESA

Terwijl duizenden mensen in Europa op 20 maart 2015 genoten van een zonsverduistering werd deze eclips ook uitvoerig geobserveerd vanuit de ruimte. Zo gebruikten wetenschappers twee kleine Europese satellieten die in België werden gebouwd om deze zonsverduistering te bestuderen.

De in België gebouwde Proba-2 satelliet, die werd ontworpen om de Zon te bestuderen, zag op 15 maart 2015 vanuit een baan om de Aarde de Maan voor de Zon schuiven. De SWAP camera aan boord van Proba-2 wist de zonsverduistering in beeld te brengen in het extreem ultraviolet. Dankzij de observaties van Proba-2 kregen wetenschappers een prachtig beeld te zien van het turbulente oppervlak van de Zon en haar corona.

Eclips 2015De eclips op 20 maart 2015 gezien door de in België gebouwde Proba-2 satelliet - Foto: ESA

Proba-V, een Europese satelliet die de vegetatie op Aarde in beeld brengt, zag op vrijdag 20 maart 2015 de schaduw van de Maan over het aardoppervlak schuiven op het moment dat de satelliet over Europa vloog. Ondanks het feit dat de totale zonsverduistering niet zichtbaar was op het Europese vaste land, was de bijschaduw van de Maan over Italië en de Alpen vanuit een baan om de Aarde wel goed zichtbaar. Proba-V werd net als Proba-2 in België gebouwd en brengt elke twee dagen alle vegetatie op Aarde in kaart.

Eclips 2015
De in België gebouwde Proba-V aardobservatiesatelliet observeerde vanuit de ruimte Europa en zag de
schaduw van de Maan over het aardoppervlak schuiven tijdens de eclips - Foto: ESA / VITO

Gelezen: 3980 keer Laatst aangepast op zaterdag, 21 maart 2015 00:04
Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik