Het Olympisch dorp in Londen gefotografeerd door Proba-1
Foto: ESA

De afgelopen weken stonden de Olympische Spelen in Londen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs vanuit de ruimte werd dit gigantisch sportevenement en zijn bijhorende faciliteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Zo slaagde de in België gebouwde microsatelliet Proba-1 er in om het Olympisch Stadium en de omgeving te fotograferen vanop een hoogte van 720 kilometer.

De zwart-wit foto werd gemaakt met de High Resolution Camera (HRC) aan boord van Proba-1 dat opnamen maakt met een resolutie van tien meter bij een framegrootte van vijf kilometer. Op de opname zijn duidelijk het Olympisch Stadium, het London Aquatics Centre, het London Velopark, de Basketball Arena en het olympisch dorp te zien waar de atleten verbleven. De experimentele ESA-kunstmaan Proba-1 werd gebouwd door Verhaert Space uit Kruibeke (nu QinetiQ Space) en werd in oktober 2001 in de ruimte gebracht door middel van een Indiase PSLV draagraket. Door het succes van deze kleine satelliet werd Proba-1 een bijzondere 'fotograaf' in een baan om de Aarde die bekend staat om zijn unieke opnamen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens