Het Concordia Station gefotografeerd door Proba-1
Foto: ESA

De in België gebouwde ESA-satelliet Proba-1 heeft vanuit de ruimte het Frans-Italiaanse Concordia Station gefotografeerd. Dit onderzoeksstation werd in 2005 in gebruik genomen en bevindt zich op het Antarctisch Plateau dat zich uitstrekt over zowat duizend kilometer en deel uit maakt van Oost-Antarctica.

Het Concordia Station is het derde, permanent bemande, onderzoeksstation op Antarctica. Het complex werd gebouwd op een locatie die men 'Dome C' noemt en bevindt zich 3 233 meter boven de zeespiegel. Het gebied wordt vaak omschreven als één van de koudste en meest verlaten regio's ter wereld. Terwijl het in de zomer haast nooit warmer wordt dan -25 graden Celsius kan het in de winter vriezen tot -80 graden Celsius. Binnenin de gebouwen van het onderzoeksstation leven en werken een vijftiental wetenschappers en ingenieurs aan diverse onderzoeken en experimenten op vlak van geneeskunde, het menselijk lichaam, onderzoek van poolijs en sterrenkunde. Voor wetenschappers is een dergelijk onderzoeksstation van zeer groot belang aangezien men op die manier ondermeer kan onderzoeken hoe de mens reageert en omgaat met elkaar in een dergelijke harde en verlaten omgeving. Wetenschappers omschrijven het Concordia Station dan ook vaak als een alternatief op Aarde voor een bemande basis op de Maan of op de planeet Mars.

Vlaamse arts gaat werken en leven aan boord van het Concordia Station

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA sponsort elk jaar één wetenschapper voor het Concordia poolstation. In november 2012 werd bekend gemaakt dat ESA ditmaal een Vlaming heeft geselecteerd die deze winter zal doorbrengen op Antarctica. De geselecteerde onderzoeker is een voormalig arts is uit het Belgische leger. De Vlaamse arts werd geselecteerd vanwege haar kennis in onderzoek naar menselijke prestaties in extreme omstandigheden. Tijdens haar verblijf op het poolstation zal ze dan ook onderzoek doen naar de manier waarop haar eigen lichaam en dat van de rest van de bemanning zich aanpast aan het leven op de zuidpool. Van de zes maanden die de Vlaamse arts in het poolstation zal doorbrengen, zijn er vier maanden in totale duisternis gehuld. Dit heeft ondermeer een effect op slaappatronen en dit is iets waarmee ruimtevaarders aan boord van het ISS-ruimtestation ook met te maken krijgen.

Onderstaande opname werd op 24 november 2012 genomen met behulp van de High Resolution Camera (HRC) aan boord van Proba-1. Het hele gebied op de foto beslaat een oppervlakte van 25 vierkante kilometer. 

Concordia Station

Concordia Station

Bron: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens