Drie onderzoekers van de KU Leuven organiseren een zogeheten “Social Media Flashmob” op donderdag 4 juni 2015 om hun ruimtevaartonderzoek te steunen. Ze roepen mensen overal ter wereld op om op hetzelfde moment, hetzelfde bericht te sturen. Hiermee willen ze het onderzoek aan hun universiteit steunen.

Drie ruimtevaartonderzoekers van de Belgische KU Leuven zullen een “Social Media Flashmob” organiseren op donderdag 4 juni 2015. Ze willen mensen overal ter wereld deze tweet laten versturen om 18u00 Belgische tijd: “I support space research! Innovative companies, #SupportSpaceResearch and take a look at http://spacebillboard.com” . Met de flashmob willen de studenten meer zichtbaarheid verwerven voor het ruimtevaartonderzoek aan hun universiteit. De actie kadert binnen het SpaceBillboard project. Hiermee lanceren de onderzoekers in 2016 het eerste reclamepaneel ooit in de ruimte aan boord van een kleine wetenschappelijke satelliet. Bedrijven kunnen betalen om een afbeelding of logo te plaatsen op het plaatje dat de ruimte in gelanceerd wordt. De opbrengst gaat integraal naar universitair onderzoek op kleine satellieten, CubeSats genaamd.

“Een Social Media Flashmob, waarbij een heel aantal mensen hetzelfde bericht simultaan versturen maakt sinds kort zijn opgang in de VS”, zegt Tjorven Delabie, één van de onderzoekers achter de actie. Doordat het bericht op verschillende plaatsen tegelijk verschijnt, vergroot de impact van de boodschap. In België is het een vrij onbekend concept, maar de studenten denken dat hun actie daar verandering in kan brengen: “Het is een erg laagdrempelige actie en veel mensen zijn geïnspireerd door ruimtevaartonderzoek. Als genoeg mensen meedoen met de actie leidt het misschien zelfs tot een record!” De onderzoekers hopen ook op steun van de grote groep studenten die momenteel aan het blokken zijn en een kleine constructieve afleiding wel kunnen gebruiken.

Meedoen met de Social Media Flashmob is eenvoudig: Het bericht wordt automatisch op het juiste tijdstip gestuurd als je je steun uitdrukt op de website https://headtalker.com/campaigns/support-space-research/. Je kan ook zelf het bericht “I support space research! Innovative companies, #SupportSpaceResearch and take a look at http://spacebillboard.com” versturen op 4 Juni om 18u00.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens