Logo OUFTI-1 missie

De Belgische OUFTI-1 nanosatelliet werd op 26 februari voorgesteld in Gembloers aan het grote publiek. OUFTI-1 staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en deze 10 m³ grote nanosatelliet werd gebouwd door studenten van de universiteit van Luik. Met dit project willen de studenten de communicatie van radioamateurs wereldwijd verbinden. OUFTI-1 is ook de eerste satelliet die het communicatieprotocol D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) zal testen in de ruimte.

Deze eerste Belgische CubeSat (nanosatellieten met een structuur van 10x10x10 centimeter) zal begin 2011 in de ruimte gebracht worden tijdens de eerste lancering van de nieuwe Europese Vega draagraket. De ontwikkeling van de OUFTI-1 satelliet is het resultaat van een langdurig educatief programma aan de universiteit van Luik met de naam Leodium dat als doel heeft om een aantal nanosatellieten te ontwikkelen voor technologische en wetenschappelijke doeleinden. Op deze manier wil de Waalse universiteit zijn studenten de kans geven praktijkervaring te laten opdoen in het ontwerpen, bouwen en het besturen van complete satelliet systemen. De voorstelling van OUFTI-1 werd bijgewoond door minister voor Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en de vereniging van radioamateurs van Gembloers.

De 1 kilogram zware OUFTI-1 moet de eerste echte Belgische satelliet worden. De twee PROBA satellieten die zich momenteel in de ruimte bevinden, werden weliswaar in België gebouwd maar werden ontworpen in het kader van een Europees technologisch programma onder leiding van de ESA. De idee achter de kleine Waalse OUFTI-1 is afkomstig van ingenieur Luc Halbach en het project wordt uitgevoerd door de Master-studenten van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Luik. Eenmaal gelanceerd, zal OUFTI-1 in een baan om de Aarde geplaatst worden tussen 350 en 1 200 kilometer hoogte. Aan het OUFTI-1 project is een prijskaartje verbonden van 100 000 euro. Naast het Federale Wetenschapsbeleid en de Faculté des Sciences Appliquées van de Universiteit van Luik werkten ook bedrijven als Spacebel, Luxspace, Open-Engineering en het Centre Spatial de Liège mee aan de realisatie van de kleine kunstmaan. OUFTI-1 zal samen met nog enkele andere CubeSat nanosatellieten uit Italië, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk, Polen en Spanje in de ruimte gebracht worden.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens