De nieuwe cleanroom bij QinetiQ Space in Kruibeke.
Foto: QinetiQ Space

Het ruimtevaartbedrijf Qinetiq Space, dat gevestigd is in Kruibeke, heeft begin oktober 2019 een nieuwe state-of-the-art cleanroom in gebruik genomen. Door deze investering, van maar liefst 3,5 miljoen euro, beschikt QinetiQ Space nu over een cleanroom van 450 vierkante meter waarin verschillende satellieten, onderdelen van satellieten of wetenschappelijke ruimte-experimenten uitvoerig kunnen in gebouwd en getest worden. 

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving, ontworpen om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken, of indien mogelijk uit te sluiten. Deze ruimten zijn dan ook essentieel in de bouw en ontwikkeling van de satellieten, ruimtetuigen en wetenschappelijke experimenten. Dankzij de verbouwingen en de nieuwe cleanroom bij QinetiQ Space in Kruibeke kan men nu grotere satellieten door een speciaal sas binnen- en buiten rijden. De nieuwe cleanroom heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter, is maximaal 5,5 meter hoog en staat permanent onder een overdruk van 20 pascal. Het sas heeft een overdruk van 10 pascal. De vorige cleanrooms hadden slechts een oppervlakte van 80 en 90 vierkante meter en een maximale hoogte van 3 meter. In de nieuwe ruimte kan men onder een speciale kunststoftent van ongeveer 4 meter bij 4 meter groot de hoge klasse 5 classificatie halen. Daarnaast beschikt de nieuwe cleanroom in zijn totaliteit over de ISO 7 standaard. In deze nieuwe ruimte moeten een vijftiental mensen tegelijk aan het werk kunnen. De nieuwe cleanroom zal onder andere gebruikt worden voor het testen en bouwen van het International Berthing and Docking System (IBDM) en kleine satellieten. In de faciliteiten van QinetiQ Space in Kruibeke worden onderdelen zoals het International Berthing and Docking System (IBDM) getest met behulp van een speciale robot die simuleert hoe onderdelen in de ruimte moeten koppelen en zich aan elkaar vergrendelen. De voorstelling aan de pers van de nieuwe cleanroom werd bijgewoond door de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. 

Qinetic Space heette voorheen Verhaert Space dat al sinds 1988 Europese ruimte-experimenten en -satellieten bouwde en ook actief was in het ISS ruimtestation programma. In 2005 nam het Britse Qinetiq Group de meeste aandelen over. Het bedrijf opereert nu als systeemintegrator, vooral voor ESA-projecten, o.a. de Proba-satellieten.

Foto: QinetiQ Space

Foto: QinetiQ Space

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens