België krijgt tegen midden 2016 een eigen ruimtevaartagentschap. De organisatie, dat de bestaande diensten zal opslokken, zal ongeveer een zestig medewerkers tellen en moet de belangen behartigen van de Belgische ruimtevaartindustrie. Op deze manier wil de federale regering de Belgische ruimtevaartindustrie naar de wereldtop brengen. 

Het nieuwe agentschap zal een sector vertegenwoordigen van een zestigtal bedrijven dat ongeveer 2 000 mensen arbeidsplaatsen telt en jaarlijks goed is voor een omzet van 350 miljoen euro. Toch mag dit nieuwe agentschap niet vergeleken worden met soortgenoten zoals ESA en NASA aangezien België te weinig middelen heeft om zelf satellietprogramma's te ontwikkelen. De ruimtevaartsector in België bleef de afgelopen jaren gespaard van grote besparingen en bouwde een sterke reputatie op op vlak het ontwikkelen van wetenschappelijke instrumenten bestemd voor ruimte-onderzoek, het bouwen van kleine satellieten en de ontwikkeling van communicatie-apparatuur. Zo werden bij het bedrijf QinetiQ Space in Kruibeke al enkele satellieten gebouwd voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en worden bij het lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca onderdelen gebouwd voor de Europese Ariane 5 raketten. De ruimtevaartsector zorgt er jaarlijks ook voor dat tal van hooggeschoolde jongeren een arbeidsplaats vinden. Samen met China, dat vandaag de dag één van de grote spelers is op vlak van ruimtevaart, zal het nieuwe Belgische ruimtevaartagentschap samenwerken om een wetenschappelijk satellietprogramma uit te bouwen. Dit satellietprogramma moet onder andere de landbouwsector ten goede komen door de vegetatie op onze planeet te observeren vanuit de ruimte. Dankzij het nieuwe agentschap wil men de Belgische ruimtevaartindustrie steunen zodat dit een belangrijke speler wordt binnen de Europese en internationale ruimtevaart. Het nieuwe agentschap zal over een budget beschikken van ongeveer 200 miljoen euro. Door deze nieuwe structuur zullen vanaf dan ook de gewesten inspraak hebben in het beleid van het nieuwe ruimtevaartagentschap. 

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens