Foto: Thales Alenia Space

De Europese leider in satellietsystemen Thales Alenia Space had tot 2010 in België twee belangrijke vestigingen die zich in Mont-sur-Marchienne en in Hoboken bevonden. In totaal werkten voor beide bedrijven in België ongeveer 700 mensen en wereldwijd heeft Thales Alenia Space meer dan 7 000 werknemers in dienst verspreid over 11 vestigingen. Sinds 1963 hebben de Belgische afdelingen van Thales Alenia Space deelgenomen aan diverse ruimtevaartprojecten. Meer dan 150 satellieten die vandaag de dag rond de Aarde draaien werden uitgerust met onderdelen die door Thales Alenia Space in België ontwikkeld werden. In totaal beschikt Thales Alenia Space Belgium over meer dan 42 000 m² aan testinstallaties voor het ontwerp, de fabricage en het testen van elektronische systemen die gebruikt worden voor verschillende ruimtevaarttoepassingen. In 2010 werd de vestiging van Thales Alenia Space in Hoboken (Antwerpen) overgenomen door het Duitse ruimtevaartbedrijf OHB Technology waarna in november 2010 de naam van de vestiging veranderd is in Antwerp Space.

Overzicht bijdrage belangrijkste ruimtevaartprojecten:

Communicatiesatellieten

De vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi (Thales Alenia Space ETCA) werd doorheen de jaren een Europese leider in de verpakking en distributie van energie voor satellieten. Zo leverde dit bedrijf producten die kunnen gebruikt worden bij zowel microsatellieten alsook hele zware communicatiesatellieten. In het verleden ontwikkelde de vestiging van Thales Alenia Space in Wallonië al onderdelen voor de AMC 12, AMC 13, Star One, Hot Bird 7, Koreasat, Chinasat, Turksat en Globalstar communicatiesatellieten en was het bedrijf ook betrokken bij de realisatie van de Hershel-Planck, STEREO, Jason-2 en ATV ruimtetuigen.

Ariane & Soyuz raketten

De Europese Ariane raketten zijn voor Thales Alenia Space in België geen onbekenden. Het Belgische filiaal groeide ondertussen uit tot de grootste leverancier van boordelektronica voor de krachtige Ariane 5 raket. Daarnaast ontwikkelde dit bedrijven ook nog voedings- en regelapparatuur voor deze raketten. In de praktijk betekent dit 21 elektronische modules voor elke Ariane 5 raket. Ook voor de Russische Sojoez raketten zal Thales Alenia Space in België onderdelen ontwikkelen. Zo zal men voor de Sojoez raketten die van uit Frans Guyana gelanceerd worden veiligheidssystemen ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat de raketmotoren uitgeschakeld worden indien de raket van haar traject afwijkt. Als grootste leverancier van besturingssystemen voor raketten heeft de vestiging van Thales Alenia Space in België ook de meeste besturingsbanken geleverd voor de Ariane 1, 2, 3 en 4 raketten.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens