Luchtfoto van het Het Galaxia Business Center in Transinne waar zich ook het Euro Space Center bevindt
Foto: ESA BIC Redu

In aanwezigheid van onder meer Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard en Bernard Caprasse, gouverneur van de provincie Luxemburg, is in Wallonië een nieuw bedrijf opgericht dat ruimtevaarttechnologie gaat gebruiken in de logistieke sector. Het bedrijf, Locus Traxx Worldwide Europe, moet op termijn voor een veertigtal jobs zorgen.

Locus Traxx Worldwide Europe is een 50/50 joint venture tussen de Italiaanse firma Vitrociset en het Amerikaanse Locus Traxx. Het pas opgerichte bedrijf vestigde zich in het Galaxia Business Center in Transinne en stelt momenteel een tiental mensen te werk. Verwacht wordt dat dit bedrijf binnen enkele jaren een veertigtal werknemers zal hebben. De onderneming investeert in Transinne ongeveer 4 miljoen euro. Locus Traxx Worldwide Europe wil het transport van bederfbare producten en met grote toegevoegde waarde in Europa in real time te volgen. Dit bedrijf werd opgericht als gevolg van een contract dat Vitrociset vijf jaar geleden afsloot met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met de bedoeling na te gaan hoe ruimtevaart kan helpen bij het transport van bederfbare producten. Dit was ondermeer een specialisatie van het bedrijf Locus Traxx terwijl Vitrociset expert is in software en technologie voor satelliettoepassingen. Het pas opgerichte bedrijf in Transinne is dus een perfecte mix van logistiek en ruimtevaart. Het bedrijf rekent op een snelle groei in Europa aangezien het soort dienstverlening dat Locus Traxx aanbiedt hier nog niet aanwezig is. Op de terreinen van het Galaxia Business Center werd in 2012 ook het ESA Business Incubation Centre (BIC) Redu opgericht. Het doel van de Business Incubation Centres is om ruimtevaarttechnologie naar commerciële toepassingen over te dragen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens