Foto: SpaceX

Aerospacelab, de snelgroeiende Belgische fabrikant van kleine satellieten, en Exolaunch, de Duits-Amerikaanse wereldwijde leverancier van missiemanagement en integratiediensten, kondigen met trots de lancering aan van Aerospacelab's Grégoire satelliet, de tweede privé kleine satelliet van het bedrijf die de ruimte in reist. Twee jaar nadat Aerospacelab's eerste satellietmissie (Arthur-1) de ruimte in vloog met SpaceX's tweede speciale kleine satelliet rideshare programma missie (Transporter-2), steeg Grégoire op 12 juni 2023 om 14:35 uur PT op vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten.

Met deze lancering starten de twee Europese bedrijven hun samenwerking onder een Multi-Launch Agreement die, tot 2023 en 2024, de lancering van zeven van Aerospacelab's innovatieve Versatile Satellite Platform (VSP) via SpaceX's Falcon 9 mogelijk zal maken en hun relatie verder zal versterken. Aerospacelab en Exolaunch zijn lid van het Young European Enterprises Syndicate for Space (YEESS), een internationale organisatie die zich toelegt op het stimuleren van het concurrentievermogen en het promoten van innovaties uit de ruimtevaartsector in Europa.

Hoewel hij zich voornamelijk richt op het demonstreren van de mogelijkheden van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform (VSP) op het gebied van standregeling, gegevensverwerking en interfaces voor de nuttige lading, om er maar een paar te noemen, maakt Grégoire zich ook sterk voor Aerospacelab's lasercommunicatie tussen de satelliet en zijn grondstation dankzij een FSOC-terminal (Free Space Optical Communication) aan boord. Naast het illustreren van Aerospacelab's expertise op het gebied van ontwerp, structuurbouw en verticale productie-integratie, vertegenwoordigt Grégoire de eerste vlucht van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform dat enerzijds private en publieke belanghebbenden wil voorzien van gestandaardiseerde bouwstenen die geschikt zijn voor verschillende missies en anderzijds zorgt voor vooruitgang in de richting van het project van het bedrijf om in de komende jaren een constellatie van satellieten te bouwen.

Het Versatile Satellite Platform (VSP) is een belangrijk onderdeel van het plan van Aerospacelab om een Europees antwoord te bieden op de verwachte toename van de wereldwijde vraag naar kleine satellieten. Nadat het bedrijf in 2022 een Serie B-financiering van 40 miljoen euro rondkreeg, staat het op het punt om te beginnen met de bouw van zijn satellietmegafabriek die Europa's grootste productiefabriek zal worden met een verwachte productiecapaciteit van 500 satellieten per jaar.

Gegevens Grégoire satelliet

  • Gewicht: 100 kg
  • Afmetingen satelliet: 100 x 60 x 30 cm
  • Baan om de aarde: SSO 525 km
  • Levensduur: 5 jaar
  • Lanceermiddel: Falcon 9
  • Lanceerbasis: Vandenberg Space Force Base (USA)

De in België gebouwde satelliet Grégoire - Foto: Aerospacelab

Over Aerospacelab

Aerospacelab, opgericht in 2018, is een snelgroeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en exploiteren van kleine satellietsystemen. Dankzij zijn veelzijdige satellietplatform biedt Aerospacelab internationale belanghebbenden toegang tot ruimte- en geospatiale intelligentie, door eigen satellietgegevens met hoge resolutie aan te bieden en zo een betere besluitvorming mogelijk te maken op basis van informatie die wordt ondersteund door betrouwbaar bewijsmateriaal. Met een unieke verticaal geïntegreerde aanpak effent het bedrijf de weg naar een geoptimaliseerde en kostenefficiënte weg naar de ruimte. Aerospacelab heeft zijn hoofdkantoor in Mont-Saint-Guibert (België), maar ook kantoren in Zwitserland en Frankrijk met in totaal meer dan 200 werknemers.

Bron: Aerospacelab

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens