Foto: Aerospacelab

DUPUIS, de wereldwijd bekende uitgever van stripalbums en tijdschriften, en Aerospacelab, het snelgroeiende bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en exploiteren van kleine satellieten, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen met de lancering van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform (VSP), SPIP satelliet, de vierde satelliet van het bedrijf die de ruimte in gaat.

Minder dan een maand na de lancering van de PVCC-satelliet maakt Aerospacelab zich op voor een nieuwe lancering vanaf Space Launch Complex 4E (SLC-4E) op de Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten. Met de nieuwe aanstaande lancering voor aardobservatie zal Aerospacelab's SPIP-satelliet - waarvan de naam staat voor "multiSPectral Imagery Prototype" en waarvan het missiepatch is geïnspireerd op het gelijknamige bekende personage van DUPUIS - niet eerder dan november 2023 de ruimte in vliegen met de Falcon 9 van SpaceX tijdens de Transporter-9 missie via Exolaunch.

Voor Aerospacelab en DUPUIS is een samenwerking tussen een speler uit de nieuwe ruimtevaartindustrie en de literaire wereld, een artistieke expressie die vaak de "negende kunst" wordt genoemd, niet alleen een ongekende onderneming om aan te beginnen als toekomstige buren, maar ook de mogelijkheid om te laten zien hoe verkenning van de ruimte een kans biedt om te laten zien hoe de complexe wetenschappelijke wereld van de ruimte voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt.

Benoit Deper, CEO en oprichter van Aerospacelab: "Door de praktische toepassingen van de missie voor aardobservatie en de betekenisvolle symboliek van de patch, hopen we dat dit partnerschap helpt om de kloof tussen wetenschap en het grote publiek te overbruggen en het belang van ruimteverkenning en wetenschappelijke activiteiten te benadrukken. Door haar missies en speciale missiepatches moedigt de ruimtevaart inclusiviteit in de wetenschappelijke gemeenschap aan en bevordert ze een beter begrip van de wereld buiten de onze. Als fervent lezer van de DUPUIS-strips sinds mijn kindertijd is de samenwerking met zo'n gerespecteerd instituut voor de ontwikkeling van een creatief emblematisch missiepatch absoluut opwindend!"

Een opwinding die wordt gedeeld door Julie Durot, Managing Director bij DUPUIS, als ze bevestigt dat "we nooit hadden kunnen geloven dat fictie zo dicht bij de werkelijkheid kon komen voor Spip! In de stripindustrie is de ruimte altijd beschouwd als een van de meest inspirerende thema's voor exploratie. Een satelliet vernoemd naar een van onze historische personages met een speciale missie is gewoon ongelooflijk."

François Farinelle, Project Manager die de ontwikkeling van de SPIP-satelliet leidt bij Aerospacelab, zegt: "Deze samenwerking is opwindend nieuws voor ons allemaal! In beide industrieën is aandacht voor detail essentieel, evenals het uitdagende vermogen om innovatief te zijn. Terwijl onze ontwerpen, fabricageprocessen en de resulterende structuren voor de SPIP-satelliet robuust en betrouwbaar zijn en gebouwd zijn om te presteren volgens de hoogste normen, is de uitmuntendheid van DUPUIS in het creëren van een uniek universum met strengheid en creativiteit de perfecte manier om de nieuwe stationering van een satelliet die volledig ontworpen en gebouwd is door Aerospacelab te introduceren en te vieren."

Voortbouwend op het erfgoed van de vorige missies van Aerospacelab (Arthur-1, Grégoire, PVCC), werden nieuwe eenheden ontworpen om aardobservatiemissies te ondersteunen die ons Versatile Satellite Platform integreren. De MSI-missie van de SPIP-satelliet zal een reeks nieuwe eenheden valideren die we zelf hebben ontworpen en geproduceerd:

  • Meervoudige aardobservatie-beeldvormingssystemen
  • Optische elektronica
  • Gigabit Ethernet schakelaar

SPIP is een kans voor Aerospacelab om zijn expertise op het gebied van verticale productie-integratie te demonstreren en zal naar verwachting ook het project van het bedrijf concretiseren om in de komende jaren een constellatie van multispectrale satellieten te bouwen.

In het kort: SPIP, een kleine satelliet ontworpen en gebouwd door Aerospacelab met de financiële steun van het Waals Gewest (SPW), is gebaseerd op zijn Versatile Satellite Platform. De missie demonstreert de prestaties van prototypes voor aardobservatie, als bouwsteen voor toekomstige multispectrale missies.

  • Gewicht van de satelliet: 120 kg
  • Afmetingen satelliet: 100 x 60 x 60 cm
  • Omloopbaan: SSO 525 km +/- 20 km
  • Ontvangststations: Polaire stations
  • Levensduur: 5 jaar
  • Verwacht lanceervenster: niet eerder dan november 2023
  • Lanceerbasis: Vandenberg, Verenigde Staten
  • Lanceervoertuig: Falcon 9
  • Missie van de raket: SpaceX Transporter-9

Foto: Aerospacelab

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens