Foto: ESA - S. Corvaja

ESA verwelkomde de nieuwste groep kandidaat-astronauten die begint aan een 1-jarige opleiding in het Europese Astronautencentrum in Keulen, Duitsland, om zich voor te bereiden op toekomstige ruimtemissies. ESA’s kandidaat-astronauten Sophie Adenot, Pablo Álvarez Fernández, Rosemary Coogan, Raphaël Liégeois en Marco Sieber begonnen hun opleiding bij het Europese Astronautencentrum op 3 april 2023, waar ze worden getraind volgens de hoogste standaarden van de partners van het internationale ruimtestation.

“We zijn heel blij dat we Sophie, Pablo, Rosemary, Raphaël en Marco welkom mogen heten bij het Europese Astronautencentrum voor hun basisopleiding. Deze vijf personen werden geselecteerd uit een zeer competitieve groep sollicitanten doordat ze lieten zien dat ze beschikken over de vaardigheden en de toewijding om te slagen als astronauten van ESA. We kijken ernaar uit om hen bij elke stap in dit traject te steunen nu ze beginnen aan deze spannende reis als voorbereiding op toekomstige ruimtemissies”, zegt Frank De Winne, hoofd van het Europese Astronautencentrum en ESA’s programmamanager voor het internationale ruimtestation.

Tijdens het eerste jaar van hun opleiding volgen de nieuwe kandidaat-astronauten een basisprogramma om alles te leren over het verkennen van de ruimte, waaronder technische en wetenschappelijke vaardigheden, ruimtesystemen en -activiteiten en speciale trainingen zoals scubaduiken voor ruimtewandelingen en survivaltraining.

De nieuwe klas kandidaat-astronauten sluit aan bij de huidige groep ESA-astronauten die al actief betrokken is bij ruimtemissies en onderzoeksprojecten. Ze vertegenwoordigen de inzet van ESA voor het bevorderen van menselijke en robotische verkenning van de ruimte en zullen na het afronden van hun basisopleiding in het voorjaar van 2024 in aanmerking komen voor opdrachten in het internationale ruimtestation en andere aanstaande missies naar de maan en verder.

De kandidaat-astronauten zijn enthousiast dat ze beginnen aan het traject om ESA-astronaut te worden, dat ze deel uitmaken van een speciaal team voor ruimteverkenning en dat ze worden klaargestoomd voor de uitdagingen van toekomstige missies.

Foto: ESA - S. Corvaja 

Bron: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens