Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. Belgisch sterrenkundig onderzoek

Belgisch sterrenkundig onderzoek

Pagina 4 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

Poollicht gezien vanuit Noorwegen

Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt. Dit werd mogelijk door metingen van de Cluster satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA te combineren met beelden gemaakt door de IMAGE satelliet van de NASA. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science op 19 december 2014.

Lees meer …

Véronique Dehant uitgeroepen tot Doctor Honoris Causa van het Observatoire de Paris

Véronique Dehant tijdens een interview aan de RTBF
Foto: RTBF

Véronique Dehant, wetenschappelijk onderzoeker bij de Koninklijke Sterrenwacht van België, werd op 13 november 2014 uitgeroepen tot Doctor Honoris Causa van het “Observatoire de Paris”. Deze Belgische wetenschapster werkt aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, waar zij verantwoordelijk is voor de operationele directie “Referentiesystemen en Planetologie”. Ze is ook Buitengewoon Hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain.

Lees meer …

Belgische astronomen ontdekken ringen rond planetoïde

Artistieke impressie van de ringen rondom de planetoïde Chariklo
Foto: ESO

Een internationaal team van sterrenkundigen, waaronder ook de Belgen E. Jehin, M. Gillon, J. Manfroid en C. Opitom van het Astrofysische Instituut van de Universiteit van Luik, hebben twee dunne ringen ontdekt rondom de planetoïde 10199 Chariklo. Tot op heden wist men in ons zonnestelsel enkel van het bestaan af van ringen rondom de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Lees meer …

Belgische astronoom ontdekt exoplaneet

Foto: Vincent Van Eylen

Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van de Belg Vincent Van Eylen heeft een exoplaneet ontdekt die iets groter is dan de Aarde en in bijna achttien dagen op zijn moederster draait. Deze bijzondere planeet werd ontdekt met behulp van de Amerikaanse planetenjager Kepler.

Lees meer …

Vuurbol boven Nederland ook gezien vanuit België

Allsky-opname van de vuurbol (rechts in beeld), gemaakt vanuit Oost-Kapelle
Foto: Klaas Jobse

De heldere vuurbol die op zaterdag 18 januari 2014 werd waargenomen door heel wat Nederlanders werd ook gezien vanuit België. Zo kwamen er bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) alsook bij het Belgisch ufo-meldpunt verschillende meldingen binnen.

Lees meer …

Komeet ISON gezien door Belgische TRAPPIST-telescoop Hot!

Komeet ISON gezien doorheen de Belgische TRAPPIST-telescoop in Chili
Foto: TRAPPIST

Bovenstaande foto van de komeet C/2012 S1 ISON, beter gekend als 'komeet ISON', werd gemaakt met behulp van de Belgische TRAPPIST-telescoop in Chili. De opname werd gemaakt op 15 november 2013 en is een compositie van vier verschillende opnamen met vier filters die elk 30 seconden werden belicht. 

Lees meer …

Belg François Englert wint Nobelprijs Hot!

François Englert
Foto: De Standaard

De Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen in Stockholm heeft op dinsdag 8 oktober 2013 bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor Natuurkunde dit jaar naar de Belg François Englert en de Brit Peter Higgs gaat. Beide natuurkundigen voorspelden in 1964, afzonderlijk van elkaar, al het bestaan van het zogeheten 'Higgs-boson' deeltje. Dit is een uniek elementair deeltje dat ervoor zorgt dat de meeste andere deeltjes massa hebben. 

Lees meer …

Belgische wetenschappers verklaren rotatie van Mercurius

Mercurius
Foto: NASA

Wetenschappers hebben voor het eerst een aanvaardbare verklaring gevonden waarom de kleine planeet Mercurius een bijzondere rotatietietoestand heeft. Mercurius, de binnenste planeet in het zonnestelsel, draait om de 88 dagen om de Zon en om 58 dagen om zijn as. Onderzoekers van ondermeer de Universiteit van Namen hebben hier nu een goede verklaring voor gevonden.

Lees meer …

Belgen ontdekken op Antarctica meteoriet van 18 kilogram

De Belgische Prinses Elisabethbasis op Antarctica

Een team van Belgische wetenschappers, dat werkzaam was op de Prinses Elisabeth-basis op Antarctica, heeft een meteoriet ontdekt van achttien kilogram. De kosmische rotsblok bevond zich in de ijskap van de Zuidpool en is het grootste ontdekte restant van een meteoriet dat sinds 1988 in de regio werd gevonden. 

Lees meer …

Opleidingen in de sterrenkunde

Bent u geboeid door sterrenkunde en bent u in België op zoek naar een opleiding waardoor je van uw hobby uw droomjob hoopt te maken? Dan moet u ongetwijfeld dit artikel lezen! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle sterrenkundige opleidingen die je in België kan terugvinden. Aarzel dus niet om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en wie weet voer je binnenkort wel baanbrekend sterrenkundig onderzoek uit.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer