Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. Belgisch sterrenkundig onderzoek

Belgisch sterrenkundig onderzoek

Pagina 5 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Op zoek naar een job in de wereld van de sterrenkunde?

Luchtfoto van de Koninklijke Sterrenwacht van België
Foto: KSB

Bent u in België op zoek naar een job in de wereld van de sterrenkunde? Dan moet u ongetwijfeld dit artikel lezen! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle openstaande vacatures die terug te vinden zijn bij instituten en onderzoekscentra die actief zijn op vlak van sterrenkunde in Vlaanderen alsook in Wallonië. Solliciteer snel voor één van onderstaande jobs en wie weet voer je baanbrekend sterrenkundig onderzoek uit.

Lees meer …

Herman Van Rompuy brengt bezoek aan VLT

Herman Van Rompuy (midden) en Tim de Zeeuw (rechts)
Foto: ESO

Na afloop van de topconferentie van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten en de Europese Unie (CELAC-EU) hebben verscheidene hoge Europese delegaties de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan de ESO-sterrenwacht op Paranal, in het noorden van Chili. De top, de grootste die ooit door Chili werd georganiseerd, vond in de week van 22 tot 28 januari 2013 plaats in Santiago.

Lees meer …

België neemt deel aan de European Extremely Large Telescope

Artistieke impressie van de E-ELT telescoop.
Foto: ESO

De European Southern Observatory (ESO) heeft op 19 oktober 2012 officieel laten weten dat België gaat deelnemen aan het European Extremely Large Telescope (E-ELT) programma. De deelname van België aan dit astronomisch project werd bekendgemaakt tijdens een vergadering in het ESO-hoofdkwartier in Duitsland. Momenteel hebben al zeven ESO-lidstaten hun deelname bevestigd aan het E-ELT programma.

Lees meer …

Belgische kroonprins brengt bezoek aan VLT

De kroonprins van België bezoekt ESO's VLT
Foto: ESO

De Belgische kroonprins Philip heeft op woensdag 7 december 2011 een bezoek gebracht aan ESO's Very Large Telescope (VLT) dat gelegen is in de verlaten Atacama woestijn in Chili. Het bezoek van de kroonprins aan het Europese astronomische observatorium maakt deel uit van een economische zending naar Chili dat georganiseerd wordt door het Agentschap voor Buitenlandse Handel in nauwe samenwerking met de gewestelijke exportbevorderende diensten (Flanders Investment & Trade, Awex, en Brussels Invest en Export).

Lees meer …

Reuzenster puft verschillende schillen uit

De stervende reuzenster CW Leonis in het sterrenbeeld Leeuw
Foto: ESA

Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Leen Decin van de K.U.Leuven heeft bij de stervende reuzenster CW Leonis een reeks schillen van koud stof ontdekt. De ster heeft die schillen in de loop van haar leven uitgepuft: de buitenste schil is zo’n 16.000 jaar geleden door de ster afgestoten en nu al meer dan 7.000 miljard kilometer van de ster weggedreven.

Lees meer …

Netwerk van ontvangstations bestudeert vallende sterren

Opname van een 'vallende ster'
Foto: Pete Lawrence

Met het BRAMS-netwerk van radio-ontvangstations in heel het land bestudeert het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) meteoren om de risico's voor satellieten beter in te kunnen schatten. Ook voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer is dit netwerk van belang. Tijdens haar verplaatsing door het zonnestelsel, botst de Aarde constant met solide deeltjes van diverse grootte met een diameter gaande van enkele microns tot enkele meters.

Lees meer …

Onderzoekers KSB vermoeden dat Titan een oceaan verbergt

De grootste maan van Saturnus: Titan
Foto: NASA

Onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zijn tot een opmerkelijke conclusie gekomen in verband met de Saturnusmaan Titan. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat deze maan een enorme oceaan verbergt onder de betrekkelijk dunne korst. Indien dit klopt, zou dit de variaties in de bewegingen van Titan verklaren alsook de vraag beantwoorden waar al dat methaan in de atmosfeer van deze maan vandaan komt.

Lees meer …

Sterrenkundigen UGent kijken met Herschel naar Andromedastelsel

Het Andromeda sterrenstelsel gezien door de 'ogen' van de Herschel ruimtetelescoop
Foto: ESA

De Europese Herschel ruimtetelescoop heeft tussen 18 en 21 december 2010 de grootste en meest gedetailleerde kaart gemaakt van het Andromedastelsel. Het Andromedastelsel (ook gekend onder de naam M31) is een groot sterrenstelsel dat het dichts bij ons melkwegstelsel ligt. De unieke kaart van de Andromedanevel werd gemaakt met behulp van vijf verschillende infraroodfilters en bestrijkt een gebied dat meer dan vijftig keer zo groot is al een volle Maan.

Lees meer …

Planetoïde genoemd naar oprichter Volkssterrenwacht Mira

Een planetoïde
Foto: NASA

De planetoïde 2001 MP29 heet voortaan (108953) Pieraerts. Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984 en was een nobertijn in de Abdij van het Park van Leuven en de Abdij in Grimbergen. Pater Pieraerts had begin de '60 boven de gebouwen van het Fenikshof in Grimbergen zijn eigen sterrenwacht die vaak bezocht werd door ondermeer Armand Pien.

Lees meer …

Onderzoekers K.U.Leuven doen spectaculaire ontdekking

Artistieke impressie van de Herschel ruimtetelescoop
Foto: ESA

Een team onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde van de K.U.Leuven hebben met behulp van ESA's Herschel ruimtetelescoop waterdamp en koolstof ontdekt in een oude ster. Deze spectaculaire ontdekking verscheen op donderdag 2 september in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers hebben tot ieders verbazing in de atmosfeer van de ster CW Leonis grote hoeveelheden waterdamp ontdekt.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer