Koning Filip van België is op dinsdag 11 april 2023 van de luchtmachtbasis Melsbroek vertrokken naar Frans Guyana, een overzees Frans gebied in Zuid-Amerika, waar hij op donderdag 13 april de lancering van de Ariane 5-raket zal bijwonen met aan boord de Europese ruimtesonde JUICE. Deze satelliet werd ontwikkeld om de grootste planeet van het zonnestelsel Jupiter te verkennen alsook zijn grootste manen. Op woensdag 12 april bezocht Koning Filip samen met prins Gabriël het Ariane 5 lanceercomplex waarna beiden met een helikopter over de Europese lanceerbasis vlogen.
ESA verwelkomde de nieuwste groep kandidaat-astronauten die begint aan een 1-jarige opleiding in het Europese Astronautencentrum in Keulen, Duitsland, om zich voor te bereiden op toekomstige ruimtemissies. ESA’s kandidaat-astronauten Sophie Adenot, Pablo Álvarez Fernández, Rosemary Coogan, Raphaël Liégeois en Marco Sieber begonnen hun opleiding bij het Europese Astronautencentrum op 3 april 2023, waar ze worden getraind volgens de hoogste standaarden van de partners van het internationale ruimtestation.
Op 13 april 2023 om 14.15 uur (Belgische zomertijd) zal ESA de ruimtesonde JUICE lanceren met een Ariane 5 raket vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Na een reis van 8 jaar zal JUICE, een acroniem voor JUpiter ICy moons Explorer, Jupiter en zijn ijsmanen onderzoeken, met speciale aandacht voor Ganymedes, de grootste maan in het zonnestelsel. In december 2034 wordt JUICE in een baan om Ganymedes gebracht.
Een CubeSat de ruimte insturen en heelhuids laten terugkeren naar de aarde: dat is de missie van Aether, een team enthousiaste ingenieursstudenten van de KU Leuven. Om deze missie tot een goed einde te brengen ontwikkelt het team een opblaasbaar hitteschild. Dit hitteschild zal de kleine satelliet beschermen tegen de hoge temperaturen die ontstaan als gevolg van de hypersonische snelheden waarmee de satelliet de atmosfeer binnentreedt.
Een internationaal team geleid door Vinciane Debaille (FNRS-ULB), waaraan ook VUB’er Ryoga Maeda deelnam, keerde terug uit Antarctica met een merkwaardige vondst. Tijdens prospecties in de wijde omgeving van het Belgische Princess Elisabeth Antarctica Station vonden ze een flink uit de kluiten gewassen meteoriet van niet minder dan 7,6 kilogram. De wetenschappelijke missie, die al enkele jaren op zoek gaat naar meteorieten en micrometeorieten op de Zuidpool, verkende tijdens deze campagne aan de hand van satellietbeelden en GPS-coördinaten verschillende potentieel interessante vondstgebieden voor meteorieten.
Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft de end-to-end test met succes voltooid dankzij de Antwerp Space FOC TUR-P- Galileo-systeem tool. Voor het eerst werden tijdens de end-to-end tests van het Galileo-systeem signalen ontvangen van het FOC (Full Operational Capability) signaal van de Public Regulated Service (PRS), de veiligste en meest robuuste klasse van Galileo-diensten.
Proba-V Companion Cubesat (PVCC) ligt goed op schema voor de lancering in de Europese ruimtehaven Kourou, in Frans Guyana. De kleine, goedkope satelliet is de volgende stap in de voortrekkersrol van België op het gebied van actiegerichte en betaalbare wereldwijde milieumonitoring. Op initiatief van VITO en met de steun van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid heeft een consortium onder leiding van Aerospacelab de PVCC-missie ontwikkeld voor het Europees Ruimteagentschap.
Het is geleden van 2009 dat een Belg nog eens de ruimte inging (Frank De Winne) maar daar zal binnenkort verandering in komen. Zo maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 23 november 2022 de nieuwe groep ESA-ruimtevaarders bekend en daar bevindt zich nu ook een Belg bij: de neurowetenschapper Raphaël Liégeois. Meer dan 22 000 mensen uit 25 Europese landen stelden zich kandidaat, waaronder ook 1 000 Belgen. Raphaël Liégeois maakt deel uit van de groep van zes kandidaten die volgend jaar al starten aan hun opleiding.
De nieuwe klas astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal op woensdag 23 november 2022 worden bekendgemaakt in het Grand Palais Éphémère in Parijs, na de sluiting van de ESA-ministerraad. De ESA-astronautenklas van 2022 zal bestaan uit beroepsastronauten, leden voor de astronautenreserve en astronauten met een lichamelijke handicap voor een haalbaarheidsproject. In 2021 opende ESA de vacatures voor de functies van astronaut en astronaut met een fysieke beperking. De bekendmaking is dankzij dit artikel LIVE te volgen!
De European Research Council (ERC) heeft een prestigieuze Synergy Grant toegekend aan KU Leuven astrofysica Conny Aerts. Als coördinerend hoofdonderzoeker bundelt ze haar krachten met Stéphane Mathis (CEA Paris-Saclay) en Michel Rieutord (Universiteit van Toulouse) uit Frankrijk en met Aaron Dotter (Dartmouth College) uit de VS. De vier hoofdonderzoekers ontvangen bijna 10 miljoen euro voor hun project 4D-STAR, dat innovatieve numerieke modellen van roterende magnetische sterren in drie ruimtelijke dimensies gedurende hun evolutie zal ontwikkelen en opleveren.