Foto: Aerospacelab/ESA

Proba-V Companion Cubesat (PVCC) ligt goed op schema voor de lancering in de Europese ruimtehaven Kourou, in Frans Guyana. De kleine, goedkope satelliet is de volgende stap in de voortrekkersrol van België op het gebied van actiegerichte en betaalbare wereldwijde milieumonitoring. Op initiatief van VITO en met de steun van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid heeft een consortium onder leiding van Aerospacelab de PVCC-missie ontwikkeld voor het Europees Ruimteagentschap.

Deze demonstratiemissie zal de tweede satelliet van Aerospacelab in een baan om de aarde zijn. De CubeSat-missie is ontworpen om op een kleiner platform beelden van een bekende nuttige lading te verzamelen. PVCC is de aanvullende satelliet op Proba-V, die in 2013 werd gelanceerd en tot taak had om om de twee dagen de bodembedekking en de vegetatiegroei op de hele planeet in kaart te brengen. PVCC zal de reservespectrale beeldvormer van Proba-V gebruiken als hoofdlading om gegevens te leveren die de kalibratie van aardobservatiebeelden verbeteren door gebruik te maken van een CubeSat-platform.

Benoit Deper, CEO en oprichter van Aerospacelab, verklaarde: "Deze samenwerking tot stand zien komen is een geweldige prestatie. Dit is een nieuw tijdperk voor Aerospacelab, met een eerste missie voor het Europees Ruimteagentschap. Onze eerste satelliet Arthur-1 bevindt zich in een vergelijkbare baan en levert geweldige resultaten op, dus deze missie maakt het mogelijk om voort te bouwen op dat vluchtverleden en onze technologie nog verder te ontwikkelen. Als dezelfde technologie wordt gebruikt voor toekomstige missies, zullen de totale lanceringskosten drastisch dalen, terwijl de resultaten van dezelfde kwaliteit zijn."

Steven Krekels, Unit Manager VITO Remote Sensing: "Omdat we al een tijdje betrokken zijn bij wereldwijde milieumonitoring, zijn we blij dat de ruimte-economie vorm krijgt. Terwijl door de overheid gesteunde initiatieven zoals SPOT-Vegetation en PROBA-V de weg hebben geëffend, is het nu tijd dat spelers uit de low orbit economy het stokje overnemen en de ruimtevaarttechnologie blijven maken die zal bijdragen tot een duurzaam evenwicht tussen onze economische, ecologische en sociale verantwoordelijkheden."

PVCC is een kubusvormige satelliet met 12 eenheden en een gewicht van 18 kg. Hij zal op een hoogte van 564 km in een zon-synchrone baan vliegen en landbedekking en vegetatiegroei over de hele planeet in kaart brengen. De missie wordt ontwikkeld en uitgevoerd door een consortium bestaande uit Aerospacelab (hoofdcontractant), VITO (onderaannemer, verantwoordelijk voor het gebruikerssegment), OIP (onderaannemer, verantwoordelijk voor het leveren van de Proba-V-reservespectrale beeldvormer), en de steun van Swedish Space Corporation voor de grondstations in X- en S-banden, als aanvulling op het Belgische hoofdgrondstation in Redu, in het Europees centrum voor ruimteveiligheid en -onderwijs.

Xavier Collaud, projectleider bij Aerospacelab, vermeldt: "Proba-V heeft een payload geminiaturiseerd om deze op een microsatelliet te laten vliegen, met PVCC willen we nog een stap verder gaan door de reserve spectrale beeldvormer van deze payload te nemen en deze op het kleinste formaat satelliet te laten vliegen dat past met voldoende capaciteit om deze goed te bedienen. De beperkingen en technische uitdagingen van deze missie hebben geleid tot gunstige ontwikkelingen in termen van volwassenheid van apparatuur en processen, die een springplank zijn naar de bouw van de nieuwe generatie ruimtevaartproducten van Aerospacelab."

PVCC is de tweede satelliet van Aerospacelab die is gelanceerd en is geïntegreerd in het hoofdkantoor in Mont-Saint-Guibert. De laatste tests zijn aan de gang in de eerste fabriek van Aerospacelab in Ottignies-Louvain-La-Neuve, die sinds de zomer van 2022 operationeel is. In de komende weken zal PVCC worden geïntegreerd in de vluchtopstelling voordat het naar de Europese ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana, reist, waar het zal worden klaargemaakt voor lancering op Vega-C in 2023.

Bron: Aerospacelab

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens