Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Zes Belgen op weg naar 'Mars'

MDRS 90

De zes Belgen die gedurende twee weken gaan leven aan boord van het Mars Desert Research Station maken zich klaar voor hun missie. In een speciaal ingerichte habitat zullen de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang zich vijftien dagen lang opsluiten in het kader van een gesimuleerde Marsmissie. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recucleren van water. Op 5 februari vertrekt de crew voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station zal overnemen. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. Tijdens hun missie zullen de zes Belgen regelmatig contact hebben met Belgische scholen in het kader van pedagogische projecten.


Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik
hier voor de website van Nancy Vermeulen!

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Technologische satelliet Proba-2 levert een nieuwe kijk op de zon

Volgestouwd met nieuwe apparatuur en wetenschappelijke instrumenten test Proba 2 technologie voor toekomstige ESA-missies en zorgt de satelliet voor nieuwe inzichten in onze zon. Op een persconferentie afgelopen dinsdag op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel toonde het team achter de kleine kunstmaan zichzelf bijzonder verheugd met de eerste drie maanden in de ruimte en werden de eerste zonnewaarnemingen van Proba-2 onthuld. 

Lees meer …

Vijf jaar geleden landde Huygens op Saturnusmaan

HuygensOp 14 januari 2005 daalde de Europese Huygens ruimtesonde af in de atmosfeer van de Saturnusmaan Titan. Huygens bevond zich tijdens zijn reis naar Titan aan de Cassini ruimtesonde dat vandaag de dag Saturnus met zijn manen nog steeds bestudeerd. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van de mensheid dat een ruimtetuig afdaalde tot op het oppervlak van een maan rondom een andere planeet. Tijdens zijn afdaling in de atmosfeer van de grootste maan van Saturnus stuurde de 320 kilogram zware Huygens vier uur lang data naar de Cassini ruimtesonde. Uiteindelijk landde Huygens zeven jaar nadat het vertrokken was vanop Cape Canaveral op het oppervlak van Titan van waar het tuig 70 minuten lang informatie doorstuurde. De zes instrumenten aan boord van Huygens namen de eerste foto's vanop het oppervlak van Titan en bestudeerden zowel het oppervlak alsook de atmosfeer van deze maan. Huygens, waarin België een niet onbelangrijke rol speelde, was zowel op technologisch alsook op wetenschappelijk vlak één van de grootste successen uit de Europese ruimtevaartgeschiedenis.

Lees meer …

Artistieke impressie van de New Horizons ruimtesonde
Foto: NASA

Thales Alenia Space ETCA op weg naar Pluto

Op dinsdag 29 december 2009 bevond de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zich halverwege zijn lange reis naar de dwergplaneet Pluto. Het ruimtetuig bevond zich op dat moment 2,464 miljard kilometer van de Aarde en moet nog eens 2,462 miljard kilometer afleggen eer het in 2015 als eerste aankomt bij Pluto en zijn manen. Momenteel bevindt New Horizons zich tussen de banen van Saturnus en Uranus. Elke dag legt de ruimtesonde een afstand af van 1,2 miljoen kilometer.

Lees meer …

QB50 workshop in het von Karman Instituut

QB50In het von Karman Instituut (VKI) in Sint-Genesius-Rode, nabij Brussel, vond in de maand november een internationale workshop plaats over het QB50 project. QB50 is een ambitieus project dat bestaat uit een constellatie van 50 zeer kleine satellieten die ongeveer 10x10x10 centimeter groot zijn en ontwikkelt worden door teams van studenten aan universiteiten, onderzoeksinstituten en polytechnische scholen. Het doel van de workshop was de doelstelling vast te leggen van zowel een wetenschappelijk alsook pedagogisch initiatief dat eveneens de ambitie heeft wereldwijd het voortouw te nemen op vlak van nanosatellieten die uitgerust zijn met instrumenten om onze thermosfeer te bestuderen. De thermosfeer is een weinig verkend gebied in de atmosfeer op een hoogte tussen de 90 en 320 kilometer. Op de workshop waren ondermeer Michel Courtois, ESA Direcor of Technical and Quality Management en ESTEC-directeur, en professor Bob Griggs van de California Polytechnic State University (Calpoly) in San Luis Obispo aanwezig. De ontmoeting tussen de onderzoekers werd georganiseerd op initiatief van VKI-directeur Jean Muylaert die gespecialiseerd is in de systemen en de problemen die te maken hebben met de terugkeer van ruimtetuigen in de atmosfeer.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Helios 2B satelliet.
Foto: CNES/Mira Productions

Ariane 5 raket brengt spionagesatelliet in de ruimte

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana werd op 18 december de zevende Ariane 5 draagraket van dit jaar gelanceerd. De 780 ton zware Ariane 5 EGS raket vertrok om 17u26 Belgische tijd vanop het lanceercomplex ELA 3 waarna het 59 minuten later met succes een militaire spionagesatelliet uitzette in een baan om de Aarde. Helios 2B heeft een gewicht van 4,2 ton en is de tweede kunstmaan uit het Franse militaire Helios 2 programma waarin ook België, Spanje, Italië en Griekenland participeren. Dankzij de deelname van België aan het Helios 2 programma krijgt het Belgische leger sinds de lancering van de Helios 2A satelliet in december 2004 toegang tot beelden die gemaakt werden door spionagesatellieten.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Picard satelliet.
Foto: D. Ducros/CNES

Picard

Wetenschappers zijn al vele jaren op zoek naar de precieze invloed van de zon op onze planeet en zijn klimaat. In 1998 werd door het aëronomielabo van het Franse centrum voor wetenschappelijk onderzoek (CNRS) een project voorgesteld waarbij een satelliet vanuit een baan om de Aarde onze ster nauwkeurig zou observeren. Nadat het project te kampen kreeg met budgettaire problemen begon men in 2005 uiteindelijk aan het ontwerp en de bouw van de satelliet en zijn instrumenten. Deze kunstmaan werd genoemd naar de 17 de-eeuwse Franse sterrenkundige, Jean Picard, die voor het eerst met een grote nauwkeurigheid de diameter en zijn variaties van de zon kon bepalen.

Lees meer …

Frank De Winne wordt samen met zijn collega-ruimtevaarders in Kazachstan verwelkomt
Foto: NASA

Frank De Winne terug op Aarde!

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is op dinsdag 1 december 2009 teruggekeerd naar de Aarde na een ruimtemissie van bijna 188 dagen. De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met daarin Frank De Winne, de Rus Roman Romanenko en Canadees Robert Thirsk landde om 08u15 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan waarna de drie ruimtevaarders uit de kleine capsule gehaald werden. De terugkeer naar de Aarde duurde slechts 3,5 uur nadat het ruimtevaartuig zich om 04u56 Belgische tijd had losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS.

Lees meer …

De landing van een bemande Soyuz ruimtecapsule
Foto: NASA

Hoe ziet de terugkeer van Frank De Winne eruit?

Frank De Winne keert op 1 december samen met twee collega's terug naar de Aarde. Na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het internationaal ruimtestation ISS zal de Belgische ruimtevaarder terugkeren met de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule die hem in mei van dit jaar voor een tweede maal de ruimte inbracht. Doordat Frank De Winne meer dan zes maanden in een gewichtloze omgeving heeft geleefd, zal hij na zijn terugkeer een maanden lange revalidatie moeten ondergaan zodat zijn lichaam opnieuw kan recupereren.

Lees meer …

Het Mars Desert Research Station.
Foto: Mars Society

Zes Belgen verblijven twee weken op 'Mars'

Van 7 tot en met 20 februari 2010 verblijven zes Belgen in het Mars Desert Research Station (MDRS) in de verlaten woestijn in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. Tijdens deze gesimuleerde Marsmissie sluit de Belgische ploeg zich vrijwillig op in een Marshabitat van twee verdiepingen hoog en met een doorsnede van 8 meter. Zoals echte ruimtevaarders zullen de zes Belgen gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken. Deze expeditie wordt georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society dat begin 2009 opgericht werd met als doel onderzoek en educatie over Mars te promoten. De crew bestaat uit leden afkomstig uit de Vlaamse, Waalse en Duitse gemeenschappen en staat onder leiding van Nancy Vermeulen. Voor België is deze missie een grote primeur aangezien het de eerste keer is dat een dergelijke crew bestaat uit leden afkomstig uit één land. Doordat dit het 90ste team zal zijn dat in het MDRS verblijft, kreeg de missie de officiële naam 'MDRS 90'.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer