Artistieke impressie van Europese Galileo navigatiesatellieten
Foto: ESA

Op 20 oktober 2011 zal Europa zijn eerste twee Galileo-navigatiesatellieten in de ruimte brengen vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Om deze eerste twee satellieten een naam te geven, organiseerde de Europese Commissie een unieke tekenwedstrijd voor kinderen in alle EU-lidstaten met als centraal thema 'ruimte en ruimtevaart'. De winnaar in elk land mag zijn/haar naam geven aan één van de 27 Galileo-kunstmanen.

Eén van de eerste Galileo IOV (In-Orbit Validation) satellieten zal 'Thijs' genoemd worden, naar een 11-jarige Belgische jongen. Thijs Paelman, geboren in 2000, heeft voor België de Galileo wedstrijd gewonnen en heeft inmiddels een certificaat en een symbolische trofee (een maquette van de satelliet met zijn naam op) in ontvangst mogen nemen op een speciale prijsuitreiking in Technopolis in Mechelen. Deze prijsuitreiking werd bijgewoond door dhr. Heinz Zourek (Directeur-Generaal van DG Onderneming en Industrie van de Europese Commissie) alsook door de voltallige jury bestaande uit Belgisch Federaal Minister voor Wetenschapsbeleid mevr. Sabine Laruelle, de eerste Belgische ruimtevaarder en Burggraaf Dirk Frimout en dhr. Christian De Bruyne (Adjunct-Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België). België en Bulgarije waren de eerste landen waar deze unieke Galileo-tekenwedstrijd werd georganiseerd. De overige EU-lidstaten zullen hetzelfde organiseren tussen 1 september en 15 november 2011.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens