Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

De Belgische SIMBA satelliet.
Foto: KMI

KMI satelliet blaast 1 kaarsje uit

Een jaar geleden, op 3 september 2020, werd de SIMBA (Sun-earth IMBAlance) CubeSat van het KMI samen met 54 andere kleine satellieten aan boord van een Arianespace Vega-raket gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Tijd voor een terugblik op een bewogen jaar!

Lees meer …

Chris Janssen en Jos Eerdekens van de Bocholtse Sterrenwacht.
Foto: Dick Demey / HBVL

Limburg krijgt tweede sterrenwacht Hot!

Op 28 oktober 2021 opent in de Limburgse gemeente Bocholt een nieuwe sterrenwacht dat de naam 'Observatorium Georges Lemaître Bocholt' zal dragen. Deze nieuwe sterrenwacht zal zich op het dakterras van het jeugd- en cultuurhuis De Steen bevinden en biedt vandaar een zicht van 360° over de horizon en dit vanop een hoogte van bijna twintig meter. Met deze nieuwe sterrenwacht wil het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde (ECNS) het grote publiek warm maken voor de schoonheden van de sterrenhemel.

Lees meer …

Het OSCAR-QUBE experiment.
Foto: Mine Dalemans

Belgisch experiment vertrekt met SpaceX naar het ISS Hot!

Vanop het Kennedy Space Center in Florida is op zondag 29 augustus 2021 een krachtige Falcon 9 raket vertrokken met in zijn vrachtruim de Dragon CRS-23 bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van de Dragon CRS-23 bevindt zich onder andere een in België gebouwd ruimte-experiment dat de volgende maanden het magnetisch veld van de aarde gaat bestuderen en in kaart brengen. Het experiment werd ontwikkeld door een studententeam van de UHasselt met steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

Lees meer …

Het Astropolis 'Space Science Center' in Oostende.
Foto: Astropolis

Astropolis Space Village in Oostende op 22 & 23 juli Hot!

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar Astropolis, het gloednieuwe ‘Space Science Center’ te Oostende, opent deze zomer eindelijk z’n deuren… Wie langs het Groene Lint in Oostende fietst of wandelt kan sinds 6 juli al terecht in het Astrocafé, en hoewel ze nog volop bezig zijn met de educatieve inrichting van het pand voorzien ze deze zomer toch al een evenement. Op donderdag 22 en vrijdag 23 juli, telkens van 10.00 tot 18.00 uur, kan men in en rond het pand terecht voor het ‘Astropolis Space Village’ evenement.

Lees meer …

Het PROBA P200 platform.
Foto: QinetiQ

QinetiQ in Kruibeke gaat nieuwe satelliet bouwen

De Belgische vestiging van het Britse bedrijf QinetiQ in Kruibeke gaat in opdracht van de Europese Unie een nieuwe satelliet bouwen. Deze nieuwe satelliet zal gebouwd worden op het succesvolle PROBA-platform en zal gebruikt worden voor het testen van nieuwe technologieën en experimenten. Het contract voor deze nieuwe innovatieve satelliet is het resultaat van het Horizon 2020 In-Orbit Demonstration and Verification (IOD/IOV) initiatief dat gefinancierd wordt door de Europese Unie.

Lees meer …

Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
Foto: NASA/JAXA/ISAS/DARTS/Damia Bouic/VR2Planets

België zal actief deelnemen aan het exploratieprogramma van Venus Hot!

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zal een instrument - VenSpec-H - leveren voor de toekomstige M5-missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie, die zopas werd geselecteerd. Na de recente selectie van twee verkenningsmissies naar Venus door NASA, heeft ESA haar keuze aangekondigd voor de volgende M-klasse missie. Venus wordt vaak beschreven als het nachtmerrieachtige kleine zusje van de Aarde: Venus is ongeveer even groot, maar heeft een CO2-rijke atmosfeer met zwavelzuurwolken en met extreme temperatuur- en drukomstandigheden aan haar oppervlak (450°C en 90 keer de atmosferische druk van de Aarde).

Lees meer …

Op 11 juni installeert ESA-astronaut Thomas Pesquet monstercellen voor een nieuw experiment, FOAM-C, voor het Belgische ruimtecontrolecentrum (B.USOC) aan boord van het internationaal ruimtestation.
Foto: BIRA

Thomas Pesquet installeert nieuw experiment voor het Belgisch ruimtecontrolecentrum

Op 11 juni installeert Thomas Pesquet een nieuw experiment onder begeleiding van het Belgisch ruimtecontrolecentrum (B.USOC, Belgian User Support and Operations Centre). De Franse astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie zal een experiment vervangen in het Fluid Science Laboratory (FSL) aan boord van het Internationaal Ruimtestation. De B.USOC-operatoren zullen Thomas tijdens zijn activiteit ondersteunen vanuit het controlecentrum in Ukkel.

Lees meer …

Artistieke impressie van de magnetosfeer van de aarde.
Foto: NASA

Magnetosferen in het zonnestelsel

Wiley publiceerde zopas een nieuw boek over de magnetosferen in ons zonnestelsel. Het is mede geredigeerd door onze BIRA-collega dr. Romain Maggiolo. Dankzij zijn 13 jaar ervaring in het onderzoeksteam "Magnetosfeer" binnen de afdeling "Ruimtefysica", werd hij benaderd om hoofdredacteur van dit boek te worden. De Space Physics and Aeronomy collectie van Wiley is een vijfdelige set van boeken waarin de nieuwste wetenschappelijke waarnemingen, modellen en theorieën worden gepresenteerd.

Lees meer …

Deze afbeelding geeft de detectie weer van de zware metalen ijzer (Fe) en nikkel (Ni) in de wazige atmosfeer van een komeet.
Foto: ESO/L. Calçada, SPECULOOS Team/E. Jehin, Manfroid et al.

Onverwachte dampen van zware metalen aangetroffen in kometen in ons zonnestelsel– en daarbuiten Hot!

Nieuw onderzoek door een Belgisch team, dat gebruik maakte van gegevens van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), heeft uitgewezen dat in de atmosferen van kometen ijzer en nikkel voorkomen, zelfs in die op grote afstand van de zon. Onafhankelijk onderzoek door een Pools team, ook gebaseerd op ESO-gegevens, toont aan dat in de ijskoude interstellaire komeet 2I/Borisov eveneens nikkeldamp aanwezig is. Het is voor het eerst dat zware metalen, die doorgaans in hete omgevingen te vinden zijn, in de koude atmosferen van verre kometen zijn aangetroffen.

Lees meer …

Michaël Gillon
Foto: ULiège

Francqui-Prijs 2021 gaat naar Michaël Gillon (ULiège) voor zijn grensverleggende ontdekkingen in de astronomie Hot!

De Francqui-Prijs 2021 voor exacte wetenschappen gaat naar vorser Michaël Gillon (ULiège) voor zijn baanbrekend onderzoek in exoplanetologie en astrobiologie. Dr. Gillon ontwierp twee gerobotiseerde telescoopnetwerken, TRAPPIST en SPECULOOS, waarmee hij exoplaneten nauwkeuriger dan ooit kon bestuderen vanaf de aarde. Hij ontdekte zeven potentieel bewoonbare planeten en doopte ze ‘TRAPPIST-1’. Dr. Gillon leverde als eerste het bewijs dat niet alleen rond de zon maar ook rond ultrakoude sterren planeten cirkelen die qua grootte en massa vergelijkbaar zijn met de aarde, en dat daar leven mogelijk zou kunnen zijn. Het revolutionaire karakter van zijn ontdekking geniet unanieme erkenning vanuit de hele wetenschappelijke wereld en de NASA, en inspireert miljarden mensen in de hele wereld. De jury, samengesteld uit experts met faam, en voorgezeten door prof. Ben Feringa, laureaat van de Nobelprijs voor Chemie in 2016, heeft beslist zijn belangrijke ontdekkingen te bekronen met de Francqui-Prijs. 

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer