Foto: Ministerie van Defensie (Nederland)

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) verwelkomde op 9 november 2023 zeven aspirant-astronauten van European Space Agency (ESA). Zij volgden in Soesterberg de zogenoemde centrifuge-training, die ook alle vliegers van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht krijgen. Onder de kandidaat-astronauten was ook de Belg Raphaël Liégeois.

Het was voor het eerst dat een groep kandidaat-astronauten van ESA deze training kreeg bij het CML. Met het faciliteren ervan draagt het centrum bij aan onderzoek om te bepalen welke invloed G-krachten hebben op de ruimtevaarder. ESA heeft zelf geen centrifuge en maakt daarom gebruik van de kennis en apparatuur van het CML. Volgens commandant kolonel Ted Meeuwsen is dat leerzaam voor zowel de Koninklijke Luchtmacht als ESA.

“Er zijn veel dwarsverbanden tussen de luchtmacht en de ruimtevaart. Op deze manier kunnen we kennis uitwisselen en van elkaar leren. Dat is van groot belang voor de gezondheid, veiligheid en inzetbaarheid van ons luchtvarend personeel”, zegt hij. “Het feit dat ESA bij ons komt, is al een boodschap an sich. We staan dus goed aangeschreven.”

Tot 9 keer de zwaartekracht

Tijdens de centrifuge-training ervaren vliegers, en nu dus de aspirant-astronauten, hoe extreme G-krachten voelen. Die lopen op tot 9 keer de zwaartekracht, zoals in gevechtsvliegtuigen. De 7 aspirant-astronauten kregen te maken met maximaal 6 G-krachten. De kandidaat-astronauten komen uit Australië, België, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In april 2024 hopen zij de basisopleiding tot astronaut af te ronden.

Tekst: Nederlandse Ministerie van Defensie

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens