Foto: Thomas Dermine

België heeft de Artemis-akkoorden ondertekend die de beste praktijken beschrijven voor verantwoordelijk gedrag bij de verkenning van de ruimte en is daarmee de laatste grote Europese ruimtevaartmogendheid die zich aansluit. Tijdens een ceremonie in de marge van de Europese Ruimtevaartconferentie in Brussel op 23 januari ondertekenden Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, en Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de Artemis-akkoorden namens de Belgische regering.

België is hierdoor het 34e land dat het document ondertekent, en het eerste tot nu toe in 2024. De Artemis-akkoorden, onthuld door de Verenigde Staten in 2020, schetsen de beste praktijken voor verantwoordelijk gedrag in de verkenning van de ruimte, voortbouwend op de principes in het Outer Space Treaty van 1967 en andere overeenkomsten. Het niet-bindende document beschrijft procedures die ondertekenaars moeten volgen op gebieden variërend van de registratie van ruimteobjecten en het vrijgeven van wetenschappelijke gegevens tot het gebruik van ruimtebronnen en deconflictie van ruimteactiviteiten.

"De ondertekening van de Artemis-akkoorden weerspiegelt onze voortdurende inzet voor een duurzame en verantwoorde ruimtevaart en zal onze banden met internationale partners versterken," zei Lahbib in een verklaring. "Het zal ook nieuwe economische kansen bieden voor onze bedrijven, die over wereldberoemde expertise in de ruimtevaartsector beschikken." "De ondertekening van de Artemis-akkoorden maakt deel uit van onze samenwerkingsaanpak en stelt België in staat om toe te treden tot de werkgroep van staten die de akkoorden ook hebben ondertekend," zei Dermine in de verklaring.

Hij voegde eraan toe dat de ondertekening van de akkoorden "ook een noodzakelijke en belangrijke voorwaarde is voor de mogelijke deelname van een Belgische astronaut aan een missie in het kader van het Artemis-programma" voor menselijke maanverkenning. Er is momenteel één Belgische astronaut bij ESA, Raphaël Liégeois, die werd geselecteerd in de klas van 2022 van het ruimtevaartagentschap.

België levert een grote bijdrage aan het Europees ruimtevaartagentschap en beloofde 946 miljoen euro (1,03 miljard dollar) over drie jaar tijdens de ministeriële vergadering van 2022, de vijfde grootste bijdrage van alle lidstaten na Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. België was de grootste ESA-medewerker die zich niet had aangesloten bij de Artemis-akkoorden. Met de ondertekening door België zijn 12 van de 22 ESA-lidstaten toegetreden tot de Artemis-akkoorden, samen met 11 van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

"Ik ben erg blij dat België het eerste land is dat in 2024 de Artemis-akkoorden ondertekent", zegt Mike Gold, chief growth officer bij Redwire en een voormalig NASA-functionaris die de ontwikkeling van de akkoorden heeft helpen bespoedigen. Hij merkte op dat Redwire een faciliteit heeft in België in de buurt van Antwerpen, het voormalige QinetiQ Space, dat een koppelingsmechanisme bouwt voor de internationale bewoningsmodule I-Hab van de maan Gateway, "dus het kan gezegd worden dat België letterlijk werkt aan het verenigen van de Artemis-akkoorden naties."

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens