Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Logo: Urania

Opendeurdagen bij Urania op 11, 12 en 13 september

Traditiegetrouw zijn er in september opendeurdagen bij Volkssterrenwacht Urania! In april van dit jaar, in volle lockdown, “vierden” we onze 50ste verjaardag. We hoopten toen nog dat we in september voor een bijzondere uitgave van de opendeurdagen zouden kunnen gaan. Een bijzondere uitgave wordt het! Zij het niet zoals we gehoopt hadden....

Lees meer …

Lancering van de Europese Vega raket.
Foto: Foto: ESA/Arianespace/Optique Vidéo du CSG

Belgische satellieten gaan de ruimte in Hot!

In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 september 2020 heeft Europa voor de zestiende maal een Vega raket gelanceerd. Tijdens deze missie bracht de 30 meter lange Vega raket maar liefst 53 satellieten succesvol in de ruimte in opdracht van 21 klanten, afkomstig uit 13 verschillende landen. Onder de 53 satellieten bevonden zich ook twee Belgische picosatellieten. Deze belangrijke lancering had normaal al enkele maanden eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende keren uitgesteld als gevolg van de wereldwijde coronacrisis en slechte weersomstandigheden. 

Lees meer …

Jupiter en zijn maan Europa.
Foto: NASA/JPL-Caltech

MAJIS: op avontuur naar Jupiter en zijn ijsmanen

We raken in een hogere versnelling in ons MAJIS-labo. Een team van wetenschappers en ingenieurs van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt al enige tijd aan de ontwikkeling van een karakteriseringsfaciliteit voor één van de twee detectoren van een ruimte-instrument, MAJIS genaamd, dat in 2022 aan boord van de JUICE-ruimtesonde naar het systeem van de Jupiter zal worden gelanceerd.

Lees meer …

Het internationale ruimtestation ISS.
Foto: NASA

QinetiQ gaat experimentenplatform voor ESA ontwikkelen

Het bedrijf QinetiQ, dat een belangrijke vestiging heeft in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling en de bouw van een platform dat zal gebruikt worden voor het testen in de ruimte van zogeheten 'heat pipes'. Verwacht wordt dat dit platform in 2026 zal worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Het contract heeft een waarde van 8,5 miljoen euro. 

Lees meer …

Het mobiele labo in Piëmont.
Foto: ESA

Lab met ruimteapparatuur test eerstelijns medewerkers op COVID-19

Door de ruimte mogelijk gemaakte tests worden uitgevoerd om gezondheidswerkers, vrijwilligers van de civiele bescherming en leden van de hulpdiensten in staat te stellen andere mensen te helpen. Nu de onmiddellijke crisis als gevolg van de coronaviruspandemie in Europa langzaam wijkt, zijn er uitgebreide testsystemen nodig om het vitale economische herstel mogelijk te maken.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-V satelliet in de ruimte.
Foto: ESA-P.Carril

Proba-V: missie voor vegetatiestudie komt ten einde en krijgt nieuwe focus

ESA’s Proba-V-missie, een minisatelliet met een grootte van één kubieke meter die zich bezighoudt met de studie van de wereldwijde dagelijkse vegetatiegroei op aarde, zal na bijna zeven jaar binnenkort ten einde komen. De Copernicus Sentinel-3 zal deze taak overnemen, waardoor Proba-V kan beginnen met experimentele observaties van Europa en Afrika, waaronder samenwerkingsobservaties met nieuwe begeleidende missies. Ondanks het kleine formaat, heeft Proba-V een continentwijd perspectief: het belangrijkste Vegetation-instrument kent een 2250 kilometer breed zwad. Hierdoor kan het dagelijks bijna het gehele wereldwijde begroeide oppervlak observeren.

Lees meer …

Het NOMAD-instrument, ontwikkeld bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en momenteel in een baan rond Mars aan boord van ESA’s ExoMars Trace Gas Orbiter, heeft een unieke groene gloed, afkomstig van zuurstof, gedetecteerd in de atmosfeer rond de rode planeet.
Foto: BIRA

ExoMars NOMAD detecteert voor het eerst groene gloed rond Mars Hot!

Het NOMAD-instrument, ontwikkeld bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en momenteel in een baan rond Mars aan boord van ESA’s ExoMars Trace Gas Orbiter, heeft een unieke groene gloed, afkomstig van zuurstof, gedetecteerd in de atmosfeer rond de rode planeet (op ongeveer 80 km hoogte). Deze emissie geeft zijn karakteristieke kleur aan het poollicht en de airglow (luchtgloed) op Aarde, maar werd nooit eerder waargenomen in de atmosfeer van andere planeten.

Lees meer …

Zomerschool Sterrenkunde
Foto: VVS

Zomerschool Sterrenkunde 2020

Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Lees meer …

Artistieke impressie van ESO’s Extremely Large Telescope (ELT).
Foto: ESO

ELT-instrument METIS bereikt ontwerp-mijlpaal

METIS, de krachtige camera en spectrograaf die bedoeld is voor ESO’s Extremely Large Telescope (ELT), is geslaagd voor zijn Preliminary Design Review in het ESO-hoofdkwartier in Garching, Duitsland. METIS, de afkorting van Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph, zal de reusachtige hoofdspiegel van de telescoop volledig benutten om een breed scala van wetenschappelijke onderwerpen te onderzoeken, van objecten in ons zonnestelsel tot verre actieve sterrenstelsels. METIS is uitermate geschikt om de levensloop van sterren te onderzoeken, van babysterren en hun planeetvormende schijven tot oudere sterren die het einde van hun bestaan naderen.

Lees meer …

De Amerikaanse Orion ruimtecapsule met de Europese Service Module.
Foto: NASA

Sonaca vervaadigt onderdeel voor NASA's Orion ruimtecapsule

Sonaca, één van de belangrijkste luchtvaartfabrikanten van België, vervaardigt een zeer belangrijk onderdeel voor de Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Met deze nieuwe ruimtecapsule willen de Verenigde Staten en NASA in het kader van het Artemis ruimteprogramma binnen enkele jaren terug astronauten tot op het oppervlak van de maan brengen. Hierdoor werkt België ook intensief mee aan de terugkeer van de mens naar de maan. 

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer