Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Het Mars Desert Research Station.
Foto: Mars Society

Zes Belgen verblijven twee weken op 'Mars'

Van 7 tot en met 20 februari 2010 verblijven zes Belgen in het Mars Desert Research Station (MDRS) in de verlaten woestijn in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. Tijdens deze gesimuleerde Marsmissie sluit de Belgische ploeg zich vrijwillig op in een Marshabitat van twee verdiepingen hoog en met een doorsnede van 8 meter. Zoals echte ruimtevaarders zullen de zes Belgen gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken. Deze expeditie wordt georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society dat begin 2009 opgericht werd met als doel onderzoek en educatie over Mars te promoten. De crew bestaat uit leden afkomstig uit de Vlaamse, Waalse en Duitse gemeenschappen en staat onder leiding van Nancy Vermeulen. Voor België is deze missie een grote primeur aangezien het de eerste keer is dat een dergelijke crew bestaat uit leden afkomstig uit één land. Doordat dit het 90ste team zal zijn dat in het MDRS verblijft, kreeg de missie de officiële naam 'MDRS 90'.

Lees meer …

Frank De Winne samen met zijn mede ISS-bewoners
Foto: NASA

Frank De Winne draagt bevel ISS over

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne heeft op 24 november het gezag over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams. Omstreeks 16u00 Belgische tijd, net voor de toegangsluiken tussen het ruimteveer Atlantis en het ISS dichtgingen, liet Frank De Winne weten dat het een 'voorrecht, een plezier en een privilege' was om te mogen werken met een uitzonderlijke crew. De overdracht van het bevel over het ISS vond iets vroeger plaats dan normaal aangezien dit meestal gebeurt net voor de gezagvoerder terugkeert naar de Aarde.

Lees meer …

Het internationaal ruimtestation ISS
Foto: NASA

Vals alarm aan boord van ISS

Frank De Winne is afgelopen nacht samen met zijn overige collega's vroegtijdig uit zijn slaap gehaald omwille van een vals alarm aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Om 02u36 Belgische tijd ging plots een alarm af met de melding dat er snel drukverlies optrad aan boord van het complex. Vluchtleidingscentra in Houston, Moskou en Duitsland merkten al snel op dat het om een vals alarm ging. Onder leiding van Frank De Winne inspecteerde de bemanningsleden het ISS waarna de gezagvoerder aan de vluchtleiders liet weten dat alles veilig was.

Lees meer …

De Phoenix Marslander.
Foto: NASA/JPL (C.Waste)

Belg nauw betrokken bij succes van Phoenix Marslander

Frank Daerden van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) is een expert op vlak van ijswolken die ondermeer op andere planeten voorkomen. Deze ijswolken spelen ook een belangrijke rol in het gat in de ozonlaag. Nadat dr. Frank Daerden al uitvoerig ijswolken op Aarde had bestudeerd, hielp hij mee aan de ontwikkeling van een computermodel dat voorspelt hoe groot het ozongat in de atmosfeer van onze planeet wordt. Doordat wetenschappers in het verleden vermoedden dat er op Mars eveneens ijswolken zouden voorkomen, aangezien Mars het meest op de Aarde lijkt, werd het computermodel aangepast voor de 'rode planeet'.

Lees meer …

De Mini Research Module 2 vastgehecht aan het ISS
Foto: NASA

Gezagvoerder Frank De Winne ontvangt nieuwe ISS module

De Expedition 21 bemanning aan boord van het internationaal ruimtestation heeft een drukke week achter de rug. Nadat op 10 november 2009 de Russische Mini-Research Module 2, beter gekend als 'Poisk', in de ruimte gebracht werd, koppelde het tuig zich twee dagen later probleemloos vast aan de Russische Zvezda module van ISS. De toegangsluiken tussen het ISS en de nieuwe koppelingsmodule werden enkele uren later plechtig geopend waarna de Russische ruimtevaarder Maxim Suraev Poisk als eerste betrad.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Perfecte start voor Proba-2

De tweede in België gebouwde Proba satelliet blijkt optimaal te functioneren. Nadat Proba-2 op 2 november probleemloos in een baan om de Aarde gebracht werd, begon men alle Attitude & Orbital Control System onderdelen uitvoerig te testen. Op dinsdag 10 november schakelde men de GPS-ontvanger aan boord van Proba-2 aan en een dag later werd het belangrijke Micro Advanced Stellar Compass geactiveerd.

Lees meer …

Wetenschappers op zoek naar meteorieten op Antarctica
Foto: Ralph P. Harvey

Belgische onderzoekers zoeken meteorieten op de Zuidpool

Een groep Belgische en Japanse wetenschappers trekt binnenkort naar de Zuidpool op zoek naar meteorieten. De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université libre de Bruxelles (ULB) en het Japanse National Institute of Polar Research (NIPR) zullen meer dan een maand lang op de Zuidpool de regio rondom het Prinses Elisabeth onderzoeksstation afspeuren naar zogenaamde 'zwarte stenen'.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 satelliet
Foto: ESA

Tweede Proba satelliet in de ruimte

Op maandag 2 november 2009 werden vanop de Russische Plesetsk lanceerbasis de Europese SMOS en Belgische Proba-2 satellieten met succes in de ruimte gebracht. De twee ruimtetuigen vertrokken om 02u50 Belgische tijd en werden in een lage baan om de Aarde gebracht door middel van een Russische Rockot draagraket. De belangrijkste vracht aan boord van de Rockot raket was de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) aardobservatiesatelliet waarmee het Europese ruimtevaartagentschap onderzoek wil uitvoeren naar de vochtigheid en zoutgehaltes op onze planeet.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Proba-2 lancering
Foto: ESA

Lancering Proba-2 (Live)


Volg hier live de voorbereidingen en lancering

van de Belgische Proba-2 kunstmaan!

Lancering: 2 november 2009 02u50 Belgische tijd!

Klik op "Lees meer" voor de
live verslaggeving!

Lees meer …

Proba-2
Foto: ESA

Proba-2 gaat de zon en het ruimteweer onderzoeken

De Proba-2 satelliet zal niet alleen nieuwe ruimtevaarttechnologiën demonstreren maar heeft ook een belangrijke wetenschappelijke missie. Het Solar Influences Data analysis Center (SIDC) maakt deel uit van het Belgische Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) en heeft twee instrumenten in handen aan boord van de PROBA-2 satelliet.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer