Artistieke impressie van de Meteosat Third Generation satellieten.
Foto: ESA/P. Carril

België heeft als laatste van de 26 lidstaten van de Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten (Eumetsat) het Meteosat Third Generation programma goedgekeurd. De uiteindelijke goedkeuring van alle lidstaten is voor Eumetsat en zijn partner ESA, die alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van deze satellieten ontwikkelt en bouwt, van zeer groot belang. Dankzij het Meteosat Third Generation programma is de verdere waarneming van het weer en het klimaat boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan voor de volgende decennia verzekerd. Ondanks de moeilijke financiële toestand in Europa beslisten de 26 Eumetsat-lidstaten toch om te investeren in een nieuwe generatie weersatellieten.

Het Meteosat Third Generation programma bestaat uit zes nieuwe satellieten die in 2018 de huidige Meteosat Second Generation (MSG) kunstmanen moeten vervangen. De nieuwe Meteosat satellieten zullen nog geavanceerder zijn dan hun voorgangers en moeten een langere levensduur hebben. Met deze nieuwe generatie weersatellieten wil men ondermeer de atmosfeer van laag tot laag analyseren en wil men betere opnamen van het weer maken. Uiteindelijk moet het met deze nieuwe satellieten ook mogelijk zijn om inwoners sneller te waarschuwen bij zwaar onweer of zware regenval. Een nieuw instrument voor bliksemdetectie moet eindelijk ook leiden tot een betere veiligheid in de luchtvaart. Het Meteosat Third Generation programma heeft een prijskaartje van ongeveer 2,4 miljard euro. Het Belgisch Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) participeerde als vertegenwoordiger in 2010 voor 2,6% in Eumetsat. Voor die deelname krijgt ons land heel wat cruciale meteorologische informatie terug.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens