Het Andromeda sterrenstelsel gezien door de 'ogen' van de Herschel ruimtetelescoop
Foto: ESA

De Europese Herschel ruimtetelescoop heeft tussen 18 en 21 december 2010 de grootste en meest gedetailleerde kaart gemaakt van het Andromedastelsel. Het Andromedastelsel (ook gekend onder de naam M31) is een groot sterrenstelsel dat het dichts bij ons melkwegstelsel ligt. De unieke kaart van de Andromedanevel werd gemaakt met behulp van vijf verschillende infraroodfilters en bestrijkt een gebied dat meer dan vijftig keer zo groot is al een volle Maan.

De kaart werd gemaakt in het kader van het Herschel Exploitation of Local Galaxy Andromeda (HELGA) project dat ondersteund wordt door een internationaal consortium onder leiding van sterrenkundigen van de Universiteit Gent (UGent). Voor het eerst werd het Andromedastelsel in het infrarood waargenomen tot voorbij de uiterste rand. Hierdoor kunnen sterrenkundigen de structuur van het stelsel in zijn totaliteit en tot in de grootste details bestuderen. Met zijn 3,5 meter grote hoofdspiegel is de Europese Herschel ruimtetelescoop de grootste en meest geavanceerde telescoop die ooit in de ruimte werd gebracht. Vanop een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de Aarde detecteert Herschel straling in het verre infrarood. Hierdoor ziet Herschel de allerkoudste objecten uit het heelal. Zo is deze ruimtetelescoop een zeer handig instrument in de zoektocht naar ondermeer geboorteplaatsen van sterren. Klik op 'Lees meer' om de Herschel-kaart te zien van het Andromedastelsel.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens